5. Augusts 2021 14:12
Jaunumi
Jau vairāk nekā 80 valsts un pašvaldības iestāžu mājaslapas ir vienotas digitālajā vidē

Valsts kancelejas īstenotais projekts “Valsts un pašvaldību iestāžu tīmekļvietņu vienotā platforma” (turpmāk – Platforma) atzīts kā viens no veiksmīgākajiem informācijas un komunikācijas tehnoloģiju projektiem valsts pārvaldē. Šobrīd Platformu izmanto 84 iestāžu -  ministrijas, padotības iestādes un pašvaldības.

Kopš 2020. gada Latvijas valsts pārvaldes iestādēm ir jaunas, daudz drošākas un vieglāk piekļūstamas vienota dizaina tīmekļvietnes, kas ikvienam Latvijas iedzīvotājam ļauj ērti atrast nepieciešamo informāciju un sazināties ar valsts un pašvaldību iestādēm.  Savstarpēji iestādes ir atšķirīgas, taču visas sniedz informāciju iedzīvotājiem par savu darbu, aktualitātēm, pakalpojumiem, notikumiem, rīko iepirkumus, izsludina konkursus uz vakantām amata vietām un tamlīdzīgi, kas ir vienas no visvairāk apmeklētajām sadaļām mājaslapās.

Ņemot vērā, ka visām projektā iesaistītājām iestādēm ir piekļuve dažādiem analītikas datiem, tad iestādēm ir iespēja saturu pielāgot iedzīvotāju interesei, piemēram, sākumlapā izvietot visbiežāk meklētāko informāciju, elastīgi pielāgojoties dažādām situācijām. Šāda dinamiska pieeja mājaslapai maina iestāžu darbinieku paradumus – tiek apgūtas arvien jaunas digitālās komunikācijas prasmes, piemēram, veicināta izpratne par saturu vieglajā valodā, par piekļūstamības prasību nozīmi. Platformas virsmērķis ir orientēties uz lietotāju, atvieglot informācijas uztveri un tās atrašanu. Lietotājiem, apgūstot informācijas izvietojuma principus vienas iestādes mājaslapā, būs daudz vieglāk orientēties arī citas iestādes mājaslapā, jo vide un funkcionalitāte būs atpazīstama.

Mājaslapas, kas paredzēta visām sabiedrības grupām

Īpaša vērība projektā pievērsta piekļūstamības un lietojamības prasību izpildei. Tīmekļvietnes ir ne vien responsīvas jeb pielāgojas ierīcei, bet tajās arī iespējams mainīt krāsu kontrastus, burtu lielumu, bet rakstīto saturu arī noklausīties. Būtiskākās  detaļas tīmekļvietnēs ir ekspertu izvērtētas un lietotāju testos akceptētas, tādējādi cenšoties katram sniegt vislabāko lietotāju pieredzi ilgtermiņā. IKT projekti nereti ir paradumu maiņas projekti, tāpēc tie prasa laiku. Ja projekta sākumā mājaslapu apmeklētājiem, iespējams, ir nelielas grūtības pierast pie jaunās platformas, tad tagad informācijas atrašana tajā kļuvusi arvien ātrāka un vienkāršāka. Valsts kanceleja gan rīkojot mācības satura administratoriem, gan īstenojot Platformas funkcionalitātes uzlabojumus veicina arī plašāku izpratni par dažādām sabiedrības grupām, piemēram, cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem vai steidzīgākajiem lietotājiem, kuri vēlas saņemt informāciju sev piemērotākajā formātā un no drošiem avotiem.

Vienlaikus atšķirības un piederības tīmekļvietne

Digitālā vide piedzīvo arvien jaunas pārmaiņas, kur svarīgākā balss ir satura lietotājiem. Proti, vide un saturs tiek veidoti tā, lai tie būtu droši, ērti un saprotami. To var panākt  dažādos veidos – gan ievērojot Eiropas un Latvijas normatīvajos aktos aprakstītās piekļūstamības prasības, gan pētot dažādas sabiedrības grupas un to interneta resursu lietošanas paradumus. “Valsts un pašvaldību iestāžu tīmekļvietņu vienotās platformas” projekts rūpējas par abu šo interešu ievērošanu un īstenošanu praksē. Platformā esošo iestāžu mājaslapās uzlabojumi tiek veikti ikdienā, lai funkcionalitātes spektrs vienlaikus kļūtu gan plašāks, gan arī jēgpilnāks ne tikai šodien, bet arī nākotnē.

Iesaistīšanās iespējas

Projekta gaitā Tīmekļvietņu vienotā platforma nemitīgi tiek pilnveidota, tādēļ projekta komanda augstu vērtē gan iestāžu, gan tīmekļvietņu apmeklētāju sniegtos komentārus, atsauksmes un ierosinājumus, kurus ikdienā saņem e-pastā – timeklvietnes@mk.gov.lv. Ikvienam ir iespēja iesaistīties, rakstot uz šo e-pastu un palīdzot platformai attīstīties un kļūt vēl labākai.

Visas jaunās vietnes tapušas vienotā dizainā un tiek uzturētas centralizēti. 2020. gadā uz Platformas bija teju 60 iestādes. Plānots, ka līdz 2022. gada beigām Latvijas sabiedrībai būs pieejamas aptuveni 100 iestāžu jaunās tīmekļvietnes. Tīmekļvietņu vienoto platformu izstrādā Valsts kanceleja ciešā sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, Valsts reģionālās attīstības aģentūru un Kultūras informācijas sistēmu centru un Latvijas Valsts radio un televīzijas centru.

Vairāk par projektu iespējams uzzināt šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties