21. Septembris 2021 16:36
Jaunumi
TM izstrādāto likumprojektu par piespiedu nomas reformu virza izskatīšanai galīgajā lasījumā

Otrdien, 21. septembrī, Saeimas Juridiskā komisija noslēdza darbu pie piespiedu nomas tiesisko attiecību regulējuma izmaiņām un atbalstīja virzīšanai uz galīgo lasījumu Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas paredz ieviest vienotu regulējumu dalītā īpašuma gadījumā starp mājokļa un zemes īpašniekiem.

Likumprojekts paredz piespiedu nomas regulējumu aizstāt ar likumiskām zemes lietošanas tiesībām par maksu, padarīt skaidrākas un vienkāršākas pušu starpā esošās tiesiskās attiecības, kas mazinātu strīdu un tiesvedību skaitu dalītā īpašuma gadījumā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: "Jautājums par taisnīgas nomas maksas apmēru dalītā īpašumā tiek risināts jau 13 gadus un tieši tagad tas beidzot tiek virzīts atbalstīšanai Saeimā galīgajā lasījumā. Tas būs liels solis pareizajā virzienā, lai dalītā īpašuma tiesiskās attiecības padarītu skaidrākas un taisnīgākas visām tajās iesaistītajām personām. Jāpieliek punkts diskusijām par nomas maksas apmēru un ar tām saistītajiem strīdiem starp mājokļu un zemes īpašniekiem.”  

Dalītā īpašumā kopumā atrodas 206 600 būves, kas atrodas uz 68 900 citām personām piederošām zemes vienībām. No tām 3677 ir daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, kurās atrodas 110 970 dzīvokļu. Esošais regulējums būtībā prasa pusēm regulāri tiesāties par piespiedu nomas tiesisko attiecību noregulējumu, kas šādā skaitā gadījumu nav lietderīgs tiesisko attiecību risinājuma modelis.  

Šobrīd likumprojekts ir izstrādāts ar pieņēmumu, ka zemes īpašnieks maksā standarta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi (1,5% no kadastrālās vērtības) par dalītā īpašumā esošu zemi. Atbilstoši tam, kādas izmaiņas notiks NĪN likmēs nākotnē, tiks gatavoti grozījumi likumprojektam. Proti, ja gadījumā valdība un Saeima atbalstīs Tieslietu ministrijas piedāvājumu noteikt NĪN likmi dzīvojamās apbūves zemei 0,3% apmērā, likumprojektā paredzēto likumiskās maksas apmēru būtu iespējams samazināt līdz 2,8% (4%–1,2%). 

Likumprojektā piedāvātā vienotā regulējuma būtiskākas iezīmes:   

  • likumā noteikts fiksēts zemes lietošanas maksas apmērs 4% gadā no zemes kadastrālās vērtības visiem piespiedu dalītā īpašuma gadījumiem;   
  • likumā regulētas attiecības, lai izslēgtu nepieciešamību pusēm slēgt līgumus par zemes lietošanu un maksu vai meklēt vienošanos tiesas ceļā;   
  • trīs gadu noilgums prasījumiem par zemes lietošanas maksas samaksu;   
  • esošo attiecību, tai skaitā ar tiesas spriedumu regulēto attiecību, pāreja uz jauno regulējumu, novēršot, ka identiskos gadījumos attiecības tiek regulētas dažādi.

Saeimā izskatīšanā šobrīd ir arī likumprojekts, kurš paredz iespēju izbeigt dalīto īpašumu, kurā atrodas privatizētas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Likumprojekts piedāvā racionālu risinājumu, kā izbeigt dalīto īpašumu, piešķirot uz likuma pamata ēkas īpašniekiem vienpusēju tiesību izpirkt mājai piesaistīto zemi par tās kadastrālo vērtību.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties