28. Septembris 2021 13:13
Jaunumi
Turpmāk Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu ieceļošanu un uzturēšanos Latvijā noteiks likums

Otrdien, 28. septembrī, Ministru kabinets atbalstīja likumprojekta “Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu ieceļošanas un uzturēšanās Latvijas Republikā likums” iesniegšanu Saeimā.

Likumprojekts paredz noteikt kārtību, kādā citu Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņi (Savienības pilsoņi), viņu ģimenes locekļi un ģimenes locekļi Latvijas pilsoņiem, kuri izmantojuši tiesības uz brīvu personu kustību, ieceļo un uzturas Latvijas Republikā, īstenojot Savienības pilsoņu tiesības brīvi pārvietoties, kā arī minētās kārtības ierobežojumus.

Likumprojektā ir noteikts ieceļošanas un uzturēšanās pamats, kā arī gadījumi, kad ieceļošanu un uzturēšanos ierobežo, anulējot personām izsniegtos dokumentus vai nosakot ieceļošanas aizliegumu.

Likumprojekts paredz arī pastāvīgās uzturēšanās tiesību anulēšanu Savienības pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, ja viņu uzturēšanās ārpus Latvijas pārsniedz divus gadus. Kā izņēmums no šī nosacījuma minēti attaisnojoši apstākļi, par kādiem var uzskatīt komandējumu, pašas personas vai tuvu radinieku slimību, nepārvaramu varu, izglītības iegūšanu u.tml.

Tāpat likumprojekts papildināts ar nosacījumiem par Savienības pilsoņa vai viņa ģimenes locekļa aizturēšanu gadījumos, ja tiek apdraudēta valsts drošība vai sabiedriskā kārtība.

Šobrīd Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu ieceļošanu un uzturēšanos Latvijā nosaka Ministru kabineta 2011. gada 30.augusta noteikumi Nr. 675 “Kārtība, kādā Savienības pilsoņi un viņu ģimenes locekļi ieceļo un uzturas Latvijas Republikā”. Taču Eiropas Komisija vairākkārt norādījusi uz šāda normu hierarhiskā sadalījuma nepilnību, rosinot šīs normas iekļaut likumā, nevis Ministru kabineta noteikumos.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl ir jāapstiprina Saeimā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties