25. Novembris 2021 11:58
Jaunumi
Pilnveido tiesnešu izdienas stāža aprēķināšanas regulējumu

Ceturtdien, 25. novembrī, Saeima trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas sadarbībā ar Tieslietu padomi izstrādātos grozījumus Tiesnešu izdienas pensiju likumā, kas paredz pilnveidot regulējumu attiecībā uz tiesneša izdienas stāža aprēķināšanu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns norāda: “Tiesneša finansiālā drošība stiprina tiesas neatkarību un neitralitāti, kas ir svarīgs priekšnosacījums demokrātijas un tiesiskuma nodrošināšanai, kā arī tiesību īstenošanai uz taisnīgu tiesu.”

Tieslietu ministrija uzsver, ka jaunais regulējums nodrošinās tiesnešu izdienas stāža saprotamu un skaidru aprēķināšanu, kā arī veicinās zvērinātu advokātu un mācībspēku interesi par karjeras izaugsmi, pretendējot uz tiesneša amatu. Turpmāk tiesneša izdienas stāžā tiks ieskaitīts viss advokāta vai augstskolā akadēmiskā personāla amatā nostrādātais laiks. Līdz ar to vairs nebūs jānostrādā vismaz 10 gadi šajos amatos, kā tas bija paredzēts līdz šim. Tāpat paredzēts, ka tiesneša izdienas stāžā ieskaitīs arī laiku, kas nostrādāts starptautiskas tiesas tiesneša amatā.

Ar grozījumiem likumā tiek noteikts, ka tiesnešiem ir tiesības saņemt izdienas pensiju, ja neatkarīgi no vecuma izdienas stāžs tiesneša, Satversmes tiesas tiesneša vai starptautiskas tiesas tiesneša amatā ir ne mazāk kā 30 gadu.

Grozījumi stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī un paredz, ka jaunās izmaiņas attieksies uz tām personām, kas būs atstājušas amatu pēc 2022. gada 1. janvāra un vēlēsies doties izdienas pensijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties