3. Februāris 2022 12:22
Jaunumi
VARAM uzsākusi iniciatīvu par datu koplietošanas stratēģisko partnerību

3. februārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija  (VARAM) uzsāk iniciatīvu ar nozarēm par privātā sektora datu koplietošanas veicināšanu, tādējādi palielinot atvērto datu nozīmīgumu digitālajā transformācijā, un sekmējot datos balstītu inovāciju attīstību. 

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Dati ir digitālās ekonomikas galvenā izejviela, un to pārdomāta izmantošana veido atvērtāku valsts pārvaldi un gudrāku sabiedrību. Ikviena organizācija, atverot datus, sniedz jaunas iespējas attīstībai un iedzīvotāju iesaistei datos balstītas sabiedrības izveidē. Ilgtspējīga un vieda datu koplietošana ir noteikta kā prioritāte Latvijas Digitālās transformācijas stratēģijā un akcentē nozīmīgumu valsts un privātā sektora datu koplietošanā. Vienlaikus ar šo iniciatīvu vēlamies attīstīt Latvijas sabiedrības un profesionāļu datu pratību un sekmēt datos balstītu inovāciju attīstību, tādēļ aicinu atvērto datu kopienu, uzņēmumus apvienot spēkus un resursus datos balstītas sabiedrības attīstībā.”

Iniciatīva paredz koplietot augstvērtīgas un sabiedrībai noderīgas datu kopas kā publiskajā, tā arī privātajā sektorā un publicēt atvērtos datus atbilstoši atvērto datu labākajai praksei. Ministrija arī apņemas izveidot un realizēt programmu publiskā sektora datu pratības stiprināšanai, kā arī atbalstīt privātā sektora datu koplietošanu un popularizēšanu, t.sk. Latvijas Atvērto datu portālā.

Atvērtos datus jeb brīvi pieejamu bezmaksas informāciju bez atkalizmantošanas ierobežojumiem var rediģēt un automatizēti apstrādāt ar brīvi pieejamām lietojumprogrammām. Valsts dati kļūst ar vien pieejamāki, piemēram, 2019. gadā ir apstiprināta Latvijas atvērto datu stratēģija, kas pieteica “atvērts pēc noklusējuma” principu publiskajā sektorā, atbilstoši valdības rīcības plānā noteiktajai prioritātei “ieviesīsim datu atvērtības principu – atvērts ir viss, izņēmumi ir jāpamato”, savukārt 2021. gadā tika apstiprināts prioritāro datu atvēršanas plāns.

Sabiedrībai pieejami dati dod iespēju analizēt informāciju, izmantot datus jaunu produktu, pakalpojumu un pētījumu radīšanā, kā arī ļauj iesaistītes valsts pārvaldības procesu uzlabošanā.

Pašlaik Latvijas Atvērto datu portālā data.gov.lv ir publicētas vairāk nekā 500 datu kopas no 90 organizācijām. Portālu katru dienu apmeklē ap 600 datu lietotāju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties