8. Februāris 2022 15:12
Jaunumi
Ministru kabinets atbalsta VARAM izstrādāto likumprojektu, kas nostiprina publiskā sektora informācijas atkalizmantošanu

Ministru kabinets atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Informācijas atklātības likumā” ar kuru tiks pārņemtas Eiropas Savienības direktīvas par atvērtajiem datiem un publiskā sektora informācijas atkalizmantošanu prasības.  

Ņemot vērā Eiropas Parlamenta un padomes 2019. gada 20. jūnija Direktīvas ES 2019/1024 par atvērtajiem datiem un publiskā sektora informācijas atkalizmantošanu prasības, likumprojekts paredz paplašināt tvērumu attiecībā uz informācijas nodošanu atkalizmantošanai un noteikt augstvērtīgu datu kopu publicēšanas kārtību. 

Augstvērtīgas datu kopas ir valsts pārvaldes rīcībā esošie dati, kuru atvēršana saistīta ar nozīmīgiem ieguvumiem sabiedrībai, videi un ekonomikai, lai radītu pakalpojumus ar pievienoto vērtību un jaunas darbvietas.  

Ieviešot principu “atvērts pēc noklusējuma”, Latvija ir spērusi nozīmīgus soļus augstvērtīgu datu kopu atvēršanā, tādējādi ļaujot tos izmantot ne tikai valsts pārvaldei, bet arī privātā sektora dalībniekiem. 2022. gada budžets paredz atvērt vairākas augstvērtīgas datu kopas, piemēram, adrešu, kadastra un meteoroloģiskos datus.   

Adrešu un kadastra dati jau šobrīd ir pieejami Latvijas Atvērto datu portālā data.gov.lv, 2022. gada laikā plānots atvērto datu veidā publicēt augstvērtīgus  hidrometeoroloģiskos datus — operatīvo meteoroloģisko novērojumu informāciju, klimatiskās normas un mēnešu klimatisko statistiku, turpmākajos gados gan papildinot novērojumu datus un klimatisko informāciju, gan pievienojot operatīvo hidrometeoroloģisko prognožu informāciju.  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs norāda:, "Sadarbībā ar LATA, Valsts Zemes dienestu, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un nozares partneriem esam panākuši būtisku progresu principa "atvērts pēc noklusējuma" ieviešanā — 2022. gadā sabiedrībai bez maksas būs pieejami augstvērtīgi adrešu, kadastra un meteoroloģiskie dati. Vērtīga un sabiedrībai noderīga informācija ir ne tikai valsts rīcībā, tādēļ aicinām uzņēmējus un pētniekus pievienoties stratēģiskajai datu partnerībai un darīt pieejamus augstvērtīgus datus sabiedrībai pieejamā veidā. atbilstoši atvērto datu labākajai praksei."  

Lai valsts savus datus padarītu pieejamākus, 2019. gadā ir apstiprināta Latvijas atvērto datu stratēģija, kas pieteica “atvērts pēc noklusējuma” principu publiskajā sektorā, 2021. gadā ir apstiprināts prioritāro datu atvēršanas plāns un 2022. gadā Latvijas Atvērto datu portālā data.gov.lv ir publicētas 90 organizāciju vairāk nekā 500 datu kopas, portālu katru dienu apmeklē ap 600 datu lietotāju. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties