20. Jūnijs 2022 09:40
Jaunumi
Stājies spēkā notiesājošs spriedums lietā par mēģinājumu neatļauti pārvietot muitošanai pakļautas cigaretes, piedzenot valsts labā kaitējuma kompensāciju

Senāta Krimināllietu departaments, izvērtējis apsūdzētā kasācijas sūdzību, nolēma atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību krimināllietā par mēģinājumu neatļauti pārvietot muitošanai pakļautas cigaretes. Senāts atzina, ka apsūdzētā kasācijas sūdzības argumenti pamatoti ar viņa atšķirīgo viedokli par lietā iegūto pierādījumu ticamības un pietiekamības vērtējumu, savukārt pierādījumu izvērtēšanu lietā atbilstoši likumam veic tā tiesa, kas izskata lietu pēc būtības. Apsūdzētā kasācijas sūdzības argumenti faktiski pauž viņa neapmierinātību ar tiem secinājumiem, kādus izdarījusi apelācijas instances tiesa, izvērtējot pierādījumus lietā, un vērsti uz to, lai panāktu apelācijas instances tiesas nolēmuma atcelšanu nevis juridisku, bet faktisku iemeslu dēļ.

Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā Latgales apgabaltiesas 2022. gada 31. janvāra lēmums, ar kuru atstāts negrozīts Rēzeknes tiesas spriedums, atzīstot apsūdzēto par vainīgu Krimināllikuma 15. panta ceturtajā daļā un 191. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, proti, par muitošanai pakļauto preču pārvietošanas mēģinājumu Latvijas Republikas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas lielā apmērā. Apsūdzētais sodīts ar brīvības atņemšanu uz 8 mēnešiem, atņemot tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz vienu gadu. Saskaņā ar Krimināllikuma 55. panta pirmo un otro daļu piespriesto brīvības atņemšanas sodu nolemts neizpildīt, ja apsūdzētais viena gada pārbaudes laikā neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu. No apsūdzētā valsts labā piedzīts mantiskais zaudējums 14 009,04 eiro un procesuālie izdevumi 164,56 eiro.

Apsūdzētais mēģināja pārvietot 144 000 muitošanai pakļauto cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām Latvijas Republikas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, kā rezultātā valstij, kuru pārstāv Valsts ieņēmumu dienests, radīts mantisks zaudējums. Īstenot savu noziedzīgo nodomu līdz galam apsūdzētajam neizdevās no viņa gribas neatkarīgu iemeslu dēļ, jo noziedzīgā nodarījuma laikā viņu pārsteidza Valsts robežsardzes amatpersonas, pārtraucot viņa noziedzīgās darbības.

Senāts lēmumā norāda, ka apelācijas instances tiesa, atstājot negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu, atzinusi, ka pirmās instances tiesa ir detalizēti izvērtējusi lietā iegūtos pierādījumus atbilstoši Kriminālprocesa likuma prasībām.

Savukārt pirmās instances tiesa, pamatojoties uz lietā iegūtajiem pierādījumiem, tajā skaitā paša apsūdzētā pirmstiesas kriminālprocesa laikā sniegtajām liecībām, liecinieku liecībām, notikuma vietas un automašīnas apskates protokolos ietvertajām ziņām, argumentēti atzinusi, ka apsūdzētā vainīgums inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā pierādīts ārpus saprātīgām šaubām. Tiesa norādījusi, ka tai nav pamata apšaubīt, ka izņemtie tabakas izstrādājumi ir atzīstami par muitošanai pakļauto preci, jo uz tiem ir Baltkrievijas Republikas akcīzes markas, bet uz kastēm – attiecīgi uzraksti krievu valodā, turklāt pirmstiesas kriminālprocesā arī pats apsūdzētais neapšaubīja tabakas izstrādājumu izcelsmi.

Senāta lēmums. Lieta SKK-352/2022  (11823003420)

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties