20. Jūnijs 2022 16:58
Jaunumi
Gada laikā Latvijas tiesās teju divreiz pieaudzis ar bērnu tiesībām saistīto lietu skaits

Pagājušajā gadā Latvijas pirmās instances tiesās tika izskatītas 1663 lietas, kas saistītas ar bērnu tiesībām. 2020. gadā šo kategoriju lietu kopskaits bija 898, liecina Tiesu administrācijas Starptautiskās sadarbības un analītikas nodaļas apkopotie dati.

2021. gadā pirmās instances tiesās skatītas prasības gan par līdzekļu piedziņu bērnu uzturēšanai un bērna izcelšanās noteikšanu, gan par vecāku aizgādības izbeigšanu un aprobežošanu, kā arī aizgādības tiesību noteikšanu, ierobežošanu un atcelšanu.

Tika skatītas arī lietas, kas saistītas ar saskarsmes tiesību noteikšanu, ierobežošanu un atcelšanu. 

Vislielākais lietu skaita pieaugums, vairāk kā trīs reizes, ir tieši par saskarsmes tiesību noteikšanu, ierobežošanu un atcelšanu.

Straujais šādu lietu skaita kāpums bija pamats tam, lai virzītu tēmu par bērnu tiesību aizsardzību festivālam “Lampa” diskusijai “Kuram strīdos rūp bērns?”. Diskusiju rīko Latvijas Tiesnešu biedrība, un tā notiks Temīdas teltī.

Diskusijas laika tiesu varas pārstāvji – tiesneši un advokāti, kā arī eksperti, kas savā profesionālajā darbībā saskaras ar bērnu tiesību jautājumiem, kopīgi domās, runās un meklēs risinājumus no dažādiem aspektiem, kā ģimenes strīdos neaizmirst un nepazaudēt bērna intereses, jo bieži bērns tiek izmantots kā līdzeklis savstarpējo attiecību kārtošanā.

Diskusijas dalībnieki: tiesneses Ilze Celmiņa un Kristīne Brokane, centra “Dardedze” valdes locekle Laila Balode, tiesu psiholoģijas eksperte Dace Landmane, advokāte un mediatore Dana Rone, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes loceklis Andris Spore un Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskā padomniece Kristīne Zemīte. Diskusijas moderators Mārtiņš Kozlovskis.

Diskusija notiks 2. jūlijā no plkst. 13.00 līdz 15.00 sarunu festivālā “Lampa” Temīdas teltī un to gan klātienē, gan tiešraidē aicināti skatīties un klausīties visi interesenti.

Festivālā “Lampa” “Temīdas teltī” tiesu vara aicina uz sarunām par tiesiskumu. Temīdas teltī šogad būs īpaši daudzveidīga programma ne vien no aptvertā tematu loka, bet arī pasākumu formātu ziņā – viedokļu duelis, diskusijas, grāmatas prezentācija, bērnu rīta improvizācijas teātris, viktorīna un kopīga filmu skatīšanās. Astoņu pasākumu norisē ir iesaistītas visas tiesu varas institūcijas, bet organizatoru pienākumus ir uzņēmušies: Augstākā tiesa, Prokuratūra, Zvērinātu advokātu padome, Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, Rīgas apgabaltiesa, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība, Latvijas Tiesnešu biedrība, Zvērinātu notāru padome un “Jurista Vārds”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties