9. Februāris 2023 12:20
Jaunumi
Latvijas Tiesnešu biedrība: Tiesneši vairāk jāiesaista likumprojektu izstrādāšanā

Latvijas Tiesnešu biedrības (LTB) valde apstiprinājusi 2023. gada pasākumu plānu. Tajā viens no sasniedzamajiem rezultātiem ir veicināt sadarbību ar likumdevēju un izpildvaru, iepazīstināt ar LTB mērķiem, uzdevumiem un tās darbību tiesu neatkarības stiprināšanā, kā arī iecerēta tikšanās ar Saeimas frakciju vadītājiem un tieslietu ministri.

Adrija Kasakovska, Latvijas Tiesnešu biedrības prezidente: “Biedrība uzskata, ka tiesneši būtu vairāk iesaistāmi likumprojektu izstrādes procesā, tādēļ svarīga un nepieciešama ir sadarbība ar Saeimas Juridisko komisiju, īpaši Tiesu politikas apakškomisiju, kas sekmētu padziļinātāk sekot līdzi izskatāmajiem jautājumiem par tiesu sistēmu. LTB vēlas arī sadarboties ar Kriminālprocesa, Civilprocesa, Administratīvā procesa darba grupām.” 

Pēc Tieslietu ministrijas uzaicinājuma valde deleģēja tiesnesi Ilzi Freimani darbam grupā, kura izstrādās nepieciešamos grozījumus likumā “Par tiesu varu”, lai izpildītu Satversmes tiesas 2022. gada 15. decembra spriedumu lietā Nr. 2021-41-01. No 2024. gada 1. janvāra vairs nebūs spēkā likuma “Par tiesu varu” 55. panta 3. punkts (Par tiesneša amata kandidātu nevar būt personas, pret kurām kriminālprocess izbeigts uz nereabilitējoša pamata).

Šā gada jūnijā LTB pārstāvji piedalīsies Eiropas tiesnešu biedrību asociācijas ikgadējā sanāksmē Grieķijā. Sarunu festivālā “Lampa”, kas, kā ierasts, notiks Cēsīs, kopā ar Administratīvo tiesnešu biedrību organizēs diskusiju “Tiesību pratība. Vai tiešām nepieciešams tiesāties?”. LTB piedalīsies meistarklasē “Tiesiskas valsts un demokrātiskas iekārtas principu satura atklāšana” Bīriņu konstitucionālās tiesību politikas seminārā “Ratniekos”, Līgatnē, savukārt septembrī – Igaunijas Tiesnešu biedrības rīkotajā Baltijas valstu tiesnešu biedrību padomē. 

Nākamgad LTB svinēs 95. jubileju, tādēļ jau šogad tiks apkopoti materiāli, kas tiks iekļauti pirmās instances tiesas tiesnešu biogrāfiskajā vārdnīcā. Biedrība iecerējusi sakārtot arī lietvedības arhīvu, organizēt atjaunotās LTB  vēsturisko materiālu vākšanu un veidot izstādi par biedrības darbību kopš tās atjaunošanas un reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā 1993. gada 1. martā.

Valdes sēdē minētos pasākumus apstiprināja LTB prezidente Adrija Kasakovska, valdes locekļi: Aigars Strupišs, Rudīte Vīduša, Ivars Bičkovičs, Līga Blūmiņa, Juris Siliņš, Aigars Sniedzītis, Ilze Freimane, Judīte Mauliņa, Ilona Rūķe, Ilona Rudzīte, Andris Zutis, Guntars Ploriņš.

Nākamā valdes sēde plānota šā gada 11. maijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties