4. Jūlijs 2022 16:50
Jaunumi
Trešais valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens noslēdzies – pieejami eksāmena rezultāti

Valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu vasaras sesijā nokārtojuši 37 studenti no piecām augstskolām – Biznesa augstskolas “Turība”, Latvijas Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāja, Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokāte Laila Medina: "Vienotā jurista eksāmena rezultāti ir juridiskās izglītības kvalitātes atspoguļojums. Tas uzliek par pienākumu gan augstskolām, gan studentiem, gan eksāmena komisijai rūpīgi izvērtēt sasniegto un trūkstošo zināšanu kvalitātes paaugstināšanai. Likuma varai kā demokrātiskas valsts stūrakmenim ir nepieciešami augsti kvalificēti juristi neatkarīgi no jomas, kurā jaunie juristi strādās. Apsveicu 37 studentus, kas drīz pievienosies juristu saimei un novēlu sekmes likuma varas sardzē!”

Kā liecina kvalifikācijas eksāmena rezultāti, tad vasaras sesijā to sekmīgi nokārtojis 21% studentu. Tas apstiprina, ka vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešana bija nepieciešama un visām augstskolām, kurās tiek apgūta jurista profesija un piešķirta profesionālā kvalifikācija, ir jāturpina darbs pie mācību procesa kvalitātes pilnveidošanas. Kopumā valsts vienoto jurista eksāmenu kārtoja 180 studentu no sešām augstskolām.

Eksāmenā tika pārbaudītas studējošo zināšanas piecās jomās: krimināltiesībās un kriminālprocesa tiesību jomā, civiltiesību, civilprocesa un komerctiesību jomā, konstitucionālo tiesību, administratīvo tiesību un administratīvā procesa tiesību jomā, starptautisko un Eiropas Savienības tiesību jomā un tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures jomā.

Sekmīgu vērtējumu ieguvušo studentu vidū ir gan studenti, kas eksāmenu kārtoja atkārtoti, jo 2021. gada vasaras un 2022. gada ziemas sesijā nebija izdevies nokārtot kādu no eksāmena jomām, gan studenti, kas eksāmenu kārtoja pirmo reizi. Eksāmenu atkārtoti kārtoja 46 studenti un no šiem studentiem sekmīgu vērtējumu un līdz ar to jurista profesionālo kvalifikāciju ieguvuši 33%. Savukārt pirmo reizi eksāmenu kārtoja 134 studenti un no šiem studentiem sekmīgu vērtējumu ieguvuši 14% studentu.

2022. gada vasaras eksāmenā 44% studentu nav nokārtojuši eksāmenu tikai vienā vai divās no tiesību jomām. Šiem studentiem nākamajā semestrī ir iespēja kārtot eksāmenu tikai tajās tiesību jomās, kurās iegūts nesekmīgs vērtējums. Savukārt 56% studentu eksāmens būs jāpārkārto pilnībā.

Vērtējot eksāmena rezultātus, visgrūtākā studentiem šajā eksāmenā bijusi starptautisko un Eiropas Savienības tiesību joma, savukārt visveiksmīgākā – tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures joma.

Kopš valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas eksāmenu nokārtojuši 39% no Latvijā īstenoto tiesību zinātņu profesionālo maģistra studiju programmu studentiem.

Nākamais kvalifikācijas eksāmens norisināsies 2022./2023. akadēmiskā gada ziemas sesijā.

Papildu informācija

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas mērķis ir ilgtermiņā paaugstināt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā.

Pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu 2020./2021. akadēmiskā gada vasaras sesijā sekmīgi nokārtoja 37% studējošo, otro eksāmenu 2021./2022. akadēmiskā gada ziemas sesijā nokārtoja 38% no studējošajiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties