16. Septembris 2022 15:22
Jaunumi
Tiesneša amatā Saeima ieceļ četrus jaunus tiesnešus

15. septembrī Saeima iecēla tiesneša amatā četrus jaunus tiesnešus. Divi tiesneši strādās Rīgas pilsētas tiesā, viens Ekonomisko lietu tiesā un viens Rīgas rajona tiesā. 

Ilona Sabīne Sviķe – Rīgas pilsētas tiesas tiesnese

Iepriekšējā darba pieredze: juriste Tieslietu ministrijā, tiesneša palīdze Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, tiesas sēžu sekretāre Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

“Mana iepriekšējā darba pieredze ir saistīta gan ar darbu tiesā, gan valsts pārvaldē, veidojot tiesību politiku krimināltiesību jomā. Līdzšinējā darba pieredze man sniedz padziļinātu izpratni par tiesību normu izstrādi, kas tiesneša darbā ir ļoti noderīga, lai piemērotu tiesību normas pēc to jēgas un mērķa. Tiesnesim ir jāspēj nodrošināt taisnīgāko rezultātu jebkurā izskatāmajā lietā. Tiesai ir jāspēj komunicēt ar sabiedrību tai būtiskos procesos un iespēju robežās jābūt atklātai, lai veicinātu un celtu uzticēšanos tiesu sistēmai. Tiesnesim ir jāiedziļinās katrā izskatāmajā lietā, pat ja pirmšķietami tā šķiet juridiski vienkārša. Ir jāatceras, ka katrā lietā ar gala nolēmumu tiesnesis var ietekmēt personas dzīvi. Par to viņam ir jāuzņemas pilna atbildība, un šīs pilnvaras ir jāīsteno pēc labākās sirdsapziņas augstā profesionālā līmenī.”

Miks Čevers – Ekonomisko lietu tiesas tiesnesis

Iepriekšējā darba pieredze: jurists Finanšu ministrijā, jurists zvērinātu advokātu birojā “TRINITI”, departamenta direktors Maksātnespējas kontroles dienestā, jurists, nodaļas vadītāja vietnieks Rīgas Kurzemes rajona izpilddirekcijā.

 “Mans spilgtākais profesionālās darbības posms ir saistīts ar maksātnespējas tiesībām, kur ik dienu bija jāsaskaras ar izaicinošiem tiesību normu piemērošanas jautājumiem, amatpersonu darbības uzraudzību un ar to saistītu strīdu izšķiršanu. Šajā darbā es pārliecinājos, ka lēmumu pieņemšana un atbildības uzņemšanās par tiem – neiztrūkstošs tiesneša darba aspekts – man rada patiesu gandarījumu. Savukārt pēdējos gados gūtā pieredze finanšu tiesību jautājumos, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā ir tieši saistīta ar Ekonomisko lietu tiesas kompetenci, un tā būs noderīga, pildot tiesneša amata pienākumus. Esmu arī vadījis kolektīvu un praksē pārliecinājies, cik svarīgi ir veidot lietišķas, taču tajā pašā laikā cilvēciskas attiecības, neraugoties uz ieņemamo amatu vai statusu, lai pēc iespējas sekmīgāk sasniegtu darba mērķi. Tādēļ esmu pārliecināts, ka mana gūtā pieredze, zināšanas un cilvēcīgās īpašības sniegs kvalitatīvu pienesumu Latvijas tiesu sistēmai.”

Laura Smukule – Rīgas pilsētas tiesas tiesnese

Iepriekšējā darba pieredze: tiesneša palīdze Augstākās tiesas Krimināllietu departamentā, tiesneša palīdze Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā, tiesas sēžu sekretāre Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā.

“Mana līdzšinējā darba pieredze juridiskajā profesijā ir saistīta ar darbu tiesā, dažādās tiesu instancēs. Iegūtās zināšanas un prasmes varēšu integrēt savā ikdienas darbā, lai iedrošinātu kolēģus nebaidīties no plašāka redzējuma iespējamiem problēmjautājumu risinājumiem. Uzskatu, ka viena no svarīgākajām apziņām, kurai jāpiemīt tiesnesim, ir apziņa, ka ikviens pieņemtais nolēmums ietekmē indivīdu dzīvi, ka aiz katras izskatītās lietas ir dzīvi cilvēki, nevis papīra kaudzīte vai digitāls fails. Līdz ar to mans mērķis ir strādāt tā, lai cilvēcība un profesionalitāte iet roku rokā, jo tikai tā var veicināt sabiedrības uzticēšanos tiesu sistēmai un nodrošināt taisnīgus tiesas procesus.”

Guntis Lauskis – Rīgas rajona tiesas tiesnesis

Iepriekšējā darba pieredze: zvērināts advokāts advokātu birojā “CLARUS RM”, valdes loceklis VAS “Privatizācijas aģentūra”, Projektu attīstības nodaļas vadītājs Valsts aģentūrā “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra”, zvērināts advokāts advokātu birojā “Lejiņš, Torgāns un partneri”, jurists “Latvijas Mobilais Telefons”, Juridiskās nodaļas vadītājs Datu valsts inspekcijā, Nekustamā īpašuma tirgus informācijas daļas vadītājs Valsts zemes dienestā.

“Juridiskajā nozarē strādāju kopš augstākās juridiskās izglītības iegūšanas LU Juridiskajā fakultātē. Mans 16 gadu jurista darba stāžs veidojies, strādājot gan publiskajā, gan privātajā sektorā. Kā zvērināts advokāts esmu praktizējis 11 gadus, specializējoties civiltiesībās, komerctiesībās, kiberdrošībā un personas datu aizsardzībā. Pievienojos uzskatam, ka tiesneša amats ir augstākais sasniegums jurista profesijā. Turklāt tiesneša darbā svarīgas ne tikai augstākās raudzes zināšanas tiesību piemērošanā, bet arī reālās dzīves pieredze, kas ļauj rast iespējami taisnīgāko risinājumu katrā strīdus situācijā. Mūsdienās, kad tirdzniecība, pakalpojumi un arī socializēšanās arvien vairāk tiek pārcelta virtuālajā vidē, uzskatu, ka mana pieredze, zināšanas un prasmes varētu būt īpaši noderīgas tiesneša darbā.” 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties