6. Oktobris 2022 09:27
Jaunumi
Valsts kontrolieris piedalās Eiropas iekšējo auditoru konfederācijas konferencē

No 5. līdz 7. oktobrim Briselē norisinās Eiropas iekšējo auditoru konfederācijas (European Confederation of Institutes of Internal auditors (ECIIA)) konference, kur kā Eiropas Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas (EUROSAI) valdes pārstāvis paneļdiskusijā “Iekšējais un ārējais audits publiskajā sektorā. Divas lomas viens mērķis.” piedalīsies valsts kontrolieris Rolands Irklis, uzsverot sadarbības nozīmi publiskā sektora auditā.

Paneļdiskusijā valsts kontrolieris prezentēs šovasar veiktās augstāko revīziju iestāžu (ARI) anketēšanas rezultātus par ARI pieredzi ar iekšējiem auditoriem. Aptaujas analīze veikta, apkopojot no 28 ARI Eiropā un Eiropas Revīzijas palātas saņemtos viedokļus par riskiem un ieguvumiem no esošās sadarbības pieredzes.

Nozīmīgākie paneļdiskusijas jautājumi:

  • Kā veiksmīgāk iekļauties publiskā sektora auditā?
  • Kā kāpināt efektivitāti un izvairīties no kompromisiem?
  • Kā nodrošināt pārliecinošāku sniegumu un sniegt pēc iespējas lielāku ieguldījumu organizācijām?
  • Riski un ieguvumi, veicinot savstarpējo sadarbību.

Diskusijas noslēgumā tiks apkopoti secinājumi par efektīgākajiem sadarbības veidiem un aktivitātēm to ieviešanai. 2023. gada sākumā secinājumus plānots pārrunāt EUROSAI darba grupā sadarbībai ar ECIIA, kuru vada Valsts kontrole kā portfeļa sadarbībai ar ārējām organizācijām turētāja.

Dalība konferences paneļdiskusijā ir daļa no saistībām, kuras Valsts kontrole ir uzņēmusies, pārstāvot EUROSAI valdi un pildot portfeļa ietvaros izvirzītos uzdevumus - sadarbībā ar starptautiskajām organizācijām stiprināt augstāko revīzijas iestāžu profesionālo attīstību un kapacitāti.

Vispārīga informācija

Eiropas augstāko revīzijas iestāžu organizācija (EUROSAI) ir starptautiska organizācija, kas šobrīd apvieno 50 Eiropas valstu augstākās revīzijas iestādes un Eiropas Revīzijas palātu. Valsts kontrole ir pilntiesīga EUROSAI locekle kopš 1995.gada, bet EUROSAI valdē konkursa kārtībā uz sešiem gadiem tika ievēlēta 2017.gadā. Kopš 2021.gada Valsts kontrole atbild par EUROSAI sadarbību ar ārējām organizācijām. Viens no valdes portfeļa galvenajiem uzdevumiem ir EUROSAI organizācijas sadarbības tīkla ar ārējām jeb ne-augstākās revīzijas iestāžu organizācijām pilnveidošana un iespējamu kopīgu sadarbības un stratēģisko tēmu un pasākumu identificēšana un līdzdalība tajos. Portfeļa aktivitāte tiek īstenota sadarbībā ar ECIIA kā lielāko reģionālo iekšējo auditoru organizāciju.

Dalība konferencē un sadarbība ar ECIIA nodrošina EUROSAI atpazīstamību un uzsver organizācijas nozīmi starptautiskā mērogā, kā arī sniedz plašākas iespējas īstenot uzstādītos mērķus efektīvākā auditoru sniegumā publiskajā sektorā.

ECIIA konference tiek organizēta katru gadu nolūkā pulcēt iekšējos auditorus no visas pasaules, lai diskutētu par aktualitātēm un rastu risinājumus jauniem izaicinājumiem. 2022.gada konferences tēma ir “Iekšējais audits pārmaiņu laikā”, aplūkojot tādas tēmas kā ilgtspēja, inovācijas, digitālie izaicinājumi un jaunie normatīvi.

Par Valsts kontroli

Latvijas Republikas Valsts kontrole ir neatkarīga, koleģiāla augstākā revīzijas (audita) iestāde. Tās darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu ir tiesiska, pareiza, lietderīga un atbilst sabiedrības interesēm, kā arī sniegt ieteikumus atklāto trūkumu novēršanai. Valsts kontrole veic revīzijas saskaņā ar starptautiskajiem publiskā sektora revīzijas standartiem – Starptautiskās Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas INTOSAI standartiem (ISSAI), kuru atzīšanu Latvijā nosaka valsts kontrolieris.

100 gadi KONTROLSPĒKA

2023. gada 16. augustā Valsts kontroles likumam apritēs 100 gadi. Līdz ar šī likuma pieņemšanu Valsts kontrole no formālas de facto 1918. gada 2. decembrī dibinātas institūcijas kļuva par de iure neatkarīgu, koleģiālu Latvijas Republikas augstāko revīzijas iestādi. Valsts kontrole ir viena no Satversmē nostiprinātajām neatkarīgām valsts iestādēm. Satversmi parakstīja Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un Satversmes sapulces sekretārs Roberts Ivanovs, kuru pēc tam apstiprināja valsts kontroliera amatā. Pirmais valsts kontrolieris amatā nostrādāja 12 gadus. Viņa paraksts līdzās Jāņa Čakstes parakstam apstiprina mūsu Satversmes tekstu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties