7. Decembris 2022 12:21
Jaunumi
Rīgas apgabaltiesas un LU Juridiskās fakultātes zinātniski praktiskajā konferencē apspriestas tendences apelācijas instancē un tiesu darba aktuālie jautājumi

5. decembrī Latvijas Universitātē (LU) notikušajā Rīgas apgabaltiesas un Juridiskās fakultātes organizētajā zinātniski praktiskajā konferencē pārrunāti apelācijas instances tiesas darba kvalitātes un efektivitātes jautājumi Covid-19 ierobežošanas apstākļos, kā arī nākotnes izaicinājumi, nodrošinot uz cilvēku tiesībām centrētu justīciju.

Konferenci atklāja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone, izsakot pateicību par sadarbību Latvijas Universitātes Juridiskajai fakultātei. Pateicoties LU atbalstam un mācībspēku iesaistei, ikgadējā Rīgas apgabaltiesas gada pārskata sanāksme pirmo reizi ir pārtapusi šāda formāta pasākumā, kas ir īpaši nozīmīgs, tiekoties klātienē, pēc vairāku gadu darba Covid-19 ierobežošanas apstākļos. Šajā laikā izdota “Rīgas apgabaltiesas gadagrāmata 2020”, savukārt 2021. gada pārskata sanāksme organizēta attālināti.

Konferences ievadā klātesošie uzklausīja video formātā ierakstītas uzrunas no Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieces Dr.iur. Irēnas Kucinas, Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša un ģenerālprokurora Dr.iur. Jura Stukāna. Atklāšanas uzrunas teica tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne, profesore Dr.iur. Kristīne Strada Rozenberga.

Konferencē bija trīs paneļdiskusijas. Vispirms Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas padomniece, LU Juridiskās fakultātes docente Dr.iur. Elīna Grigore-Bāra uzstājās ar priekšlasījumu “Mutvārdu procesa nozīme tiesas spriešanā: tiesību vēstures un filozofijas aspekti”. Savukārt LU Juridiskās fakultātes lektors Agris Bitāns apskatīja rakstveida procesu apelācijas instancē – tā noteikšanas pamatojumu un izmantošanas izaicinājumiem praksē. 

Tiesu administrācijas Attīstības departamenta direktore Anna Skrjabina referēja par aktuālajām tendencēm Eiropas tiesu darba organizācijā un no starptautisko institūciju skatpunkta.

Rīgas apgabaltiesas tiesneša palīdze Laura Buholta analizēja tiesneša palīga lomu apelācijas instances tiesas efektīva darba nodrošināšanā.

Konferences otrā paneļdiskusija bija veltīta civilprocesam un to ievadīja LU Juridiskās fakultātes lektors Mārcis Krūmiņš, kurš runāja par pirmās instances procesa kvalitātes ietekmi uz apelācijas instanci. LU Juridiskās fakultātes docente Dr.iur. Daina Ose uzstājās ar referātu par pierādījumu iesniegšanas prakses izaicinājumiem apelācijas instancē.

Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja Līga Blūmiņa apskatīja pieredzi un atziņas par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas darbu 2022. gada šķērsgriezumā, bet Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Svetlana Beļajeva uzstājās ar referātu “Civilprocesa likuma 32.1 pants vs lietu svēršana, nākotnes izaicinājumi”.

Noslēdzošo paneļdiskusiju atklāja Satversmes tiesas tiesnese LU Juridiskās fakultātes profesore Dr.iur. Jautrīte Briede, kura izteica savu viedokli par vispārējās jurisdikcijas tiesās izskatīto kriminālprocesu un administratīvo pārkāpumu lietu korelāciju ar kompensāciju piedziņu Administratīvo tiesu lietās/vai administratīvajā procesā. Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora Armīna Meistera uzruna bija veltīta valsts apsūdzības uzturēšanai apelācijas instances tiesā, apskatot transformācijas aktualitātes un perspektīvu. 

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja Ingūna Amoliņa šī gada šķērsgriezumā atskatījās uz Krimināllietu tiesas kolēģijas darbu, bet Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ieva Kulagina pastāstīja par apelācijas instances tiesneša darbu Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas jauno tiesnešu skatījumā. 

Rīgas apgabaltiesa izsaka pateicību visiem, kas konferencē uzstājās ar uzrunām, referātiem un priekšlasījumiem.

Sanāksmes noslēgumā tika izteiktas pateicības tiesu darbiniekiem par ilggadēju un godprātīgu darba pienākumu pildīšanu.

Konferences videoieraksts pēc tehniskās apstrādes būs pieejams Tiesu administrācijas YouTube kontā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties