22. Marts 2023 16:41
Jaunumi
KNAB rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret trim bijušajām Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret divām bijušajām Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām par kukuļa pieprasīšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī pret vēl vienu bijušo valsts amatpersonu par iepriekšminētā noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu un dienesta viltojumu. 

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, bijušās valsts amatpersonas, darbojoties grupā pēc iepriekšējas vienošanās, nepamatoti uzsāka kriminālprocesu pret uzņēmumu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Šo personu grupa pēc kriminālprocesa uzsākšanas vairākkārt sazinājās ar uzņēmēju un pieprasīja kukuli 100 tūkstošu eiro apmērā.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule: “Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūti nepārprotami pierādījumi, ka tā bija atstrādāta un labi pārdomāta shēma, kā no uzņēmēja pieprasīt kukuli. Ja uzņēmējam tiek pieprasīti nepamatoti maksājumi, izteikti divdomīgi piedāvājumi – tie ir signāli, ka uzņēmējam būtu nekavējoties jāvēršas KNAB. Tā nav tiesiska amatpersonas rīcība, tā ir korupcija!”

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2022. gada 2. jūnijā un izmeklēšana notika par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā. KNAB, 20. martā nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdzis attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties