9. Maijs 2023 11:07
Jaunumi
Kirgizstānas delegācija iepazīst administratīvo tiesu darbu Latvijā
1
Augstākā tiesa

Trešdien, 3. maijā, Augstāko tiesu apmeklēja Kirgizstānas parlamenta (Žogorku Keneš) deputātu delegācija, lai tiktos ar Senāta Administratīvo lietu departamenta senatoriem sarunā par administratīvā procesa ieviešanu un administratīvo tiesu darbu Latvijā.

Augstākajā tiesā parlamentāriešu delegāciju uzņēma Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, senatore Diāna Makarova un senators Jānis Pleps. Veronika Krūmiņa iepazīstināja delegāciju ar Augstākās tiesas struktūru, pastāstot par Administratīvo lietu departamenta kompetenci lietu izskatīšanā gan kā kasācijas instancei, gan kā pirmajai instancei. Delegāciju īpaši interesēja jautājumi par tiesas nolēmumu izpildi administratīvajās lietās, proti, kā tiek panākts, ka valsts iestādes ņem vērā tiesas spriedumus un tajos izteiktās atziņas pielieto savā darbā un izpilda tiesu nolemto. Viesus interesēja arī tādi jautājumi kā objektīvās izmeklēšanas principa piemērošana praksē, blakus lēmumu pieņemšana, norādot iestādei uz nepieciešamību pievērst uzmanību kāda jautājuma atrisināšanai, kā arī Augstākās tiesas tiesības vērsties ar pieteikumu Satversmes tiesā, lai pārbaudītu konkrētā lietā piemērotās tiesību normas iespējamo neatbilstību Satversmei.

Sarunas noslēgumā Kirgizstānas delegācija vēlēja Latvijai un administratīvajām tiesām izaugsmi, un pauda cerību, ka arī Kirgizstānā izdosies pilnvērtīgi iedzīvināt administratīvo procesu gan iestādēs, gan tiesās, uzsvaru liekot uz cilvēkiem, to tiesību un brīvību nodrošināšanu, kas ir valsts pamats.

Kirgizstānā ir pieņemts Administratīvā procesa likums, kura izstrādē aktīvi piedalījās arī eksperti no Latvijas. Līdz ar to likums pēc sava satura ir ļoti līdzīgs Latvijas Administratīvā procesa likumam. Tādēļ Kirgizstānas kolēģiem ir saistoši iepazīties ar administratīvo tiesu tiesnešu darbu praksē tieši Latvijā. Viesi augstu vērtēja Latvijas pieredzi administratīvā procesa jomā un sasniegto administratīvo tiesu darba kvalitāti.

Iepriekš Augstāko tiesu apmeklēja arī Kirgizstānas administratīvo tiesu tiesneši. Vizītes tiek organizētas Eiropas Savienības līdzfinansēta projekta “Tiesiskuma veicināšana Kirgizstānas Republikā” ietvaros, lai nodrošinātu pieredzes apmaiņu Administratīvā procesa likuma piemērošanā.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Savādi gan.
9. Maijs 2023 / 17:22
0
ATBILDĒT
ES finansē tiesiskuma ieviešanu Kirgizstānā, Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori uzņem Kirgizstānas parlamenta deputātus un pat savus vārdus raksta krievu valodā, un tai pat laikā Kirgizstānas Republikas prezidents ierodas pie Krievijas valsts prezidenta, lai kopā svinētu Uzvaras svētkus 9.maijā. Tad kādas valsts tiesiskumu stiprina Latvijas senatori?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties