15. Maijs 2023 11:30
Jaunumi
Tieslietu ministre tikās ar Korporatīvās pārvaldības konsultatīvo padomi

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere 12. maijā iepazinās ar Korporatīvās pārvaldības konsultatīvo padomi un pārrunāja aktuālos jautājumus – dzimumu līdztiesība valdēs un padomēs, darbs pie Ilgtspējas direktīvas, kā arī nepieciešamību kotēt biržā valsts uzņēmumus.

Tikšanās laikā ar Korporatīvās pārvaldes konsultatīvās padomes darbu, kas noris jau trešo gadu, iepazīstināja Padomes vadītāja un “Nasdaq Riga” valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. Viņa norādīja, ka viens no aktuālajiem jautājumiem ir dzimumu līdztiesība valdēs un padomēs, jo ir pieņemta direktīva, kas paredz ieviest dzimuma kvotas noteiktās biržā kotētās sabiedrībās. Dzimumu līdztiesības jautājumi ir labā prakse, ko atbalsta un popularizē Padome. Padomes ieskatā, šāda prakse būtu atbalstāma ne tikai biržā kotētajās sabiedrībās, bet arī citās sabiedrībās, jo īpaši tādās, kurām ir būtiska ietekme uz tautsaimniecību, piemēram, valsts kapitālsabiedrībās, augstskolās, ostu pārvaldēs u.tml.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: “Tieslietu ministrija šobrīd strādā pie grozījumiem Komerclikumā, kas nodrošinās iespēju valdes locekļiem doties grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī atvaļinājumā bērna tēvam un adoptētājam. Šie grozījumi ne tikai paaugstinās valdes locekļu sociālās garantijas, bet arī stiprinās dzimumu līdztiesību.”

Grozījumus plānots pabeigt šī gada laikā.

Tāpat sarunā ar Padomi ministre pārrunāja sadarbības iespējas un Padomes iesaisti tādos jautājumos, kas ir gan uz Padomes darba galda, gan iekļauti ministrijas darba kārtībā – Ilgtspējas direktīvas projekts, kurš paredzēs, ka lielajiem uzņēmumiem ne tikai pašiem ir jānodrošina atbildīga komercdarbība, kuras ietvaros tiek respektētas gan cilvēktiesības, gan ievērotas vides aizsardzības prasības, bet arī jānodrošina, ka šādu rīcību īsteno šo sabiedrību meitas sabiedrības un sadarbības partneri.

Aktuāls jautājums ir arī valsts kapitālsabiedrību kotēšana biržā, kas, kā norādīja Padomes pārstāvji, ievērojami uzlabotu gan pašu uzņēmumu pārvaldību, gan uzņēmējdarbības vidi valstī kopumā, nodrošinātu efektīvu un neatkarīgu pārvaldību šajos uzņēmumos, kā arī ļautu ikvienam sabiedrības loceklim ieguldīt līdzekļus valstij piederošos uzņēmumos.

Plašāka informācija:

Korporatīvās pārvaldības konsultatīvā padome ir izstrādājusi Latvijas Korporatīvās pārvaldības kodeksu, kas kalpo kā labas uzvedības rokasgrāmata uzņēmumiem. Kodeksa piemērošana pamatā ir brīvprātīga, bet atsevišķiem uzņēmumiem Kodekss ir obligāti piemērojams (piemēram, biržā kotētajām sabiedrībām un atsevišķām valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām). Padome organizē diskusijas, kurās popularizē Kodeksā ietverto labo praksi, un sniedz skaidrojumus par saņemtajiem jautājumiem par Kodeksa piemērošanu. Tieslietu ministrijas mājaslapā ir izveidota sadaļa "Korporatīvā pārvaldība", kurā tiek ievietoti gan Padomes organizēto diskusiju ieraksti, gan arī Padomes sniegtie skaidrojumi par Latvijas Korporatīvās pārvaldības kodeksu: Korporatīvā pārvaldība | Tieslietu ministrija (tm.gov.lv)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties