25. Jūlijs 2023 14:34
Jaunumi
Valsts prezidents ar tieslietu ministri pārrunā personu, kuras cietušas no vardarbības, tiesiskās aizsardzības mehānismus
Foto no Valsts prezidenta kancelejas arhīva

25. jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri, lai pārrunātu sodu politikas, aizsardzību pret vardarbību, Satversmes tiesas spriedumu izpildes jautājumus, kā arī sadarbību ar Tieslietu padomi un iecerēto Tieslietu akadēmijas izveidē.

Sarunā Valsts prezidents aktualizēja jautājumu par pašreizējo sodu politiku Latvijā, jo īpaši lietās, kas skar valsts drošību. Notika domapmaiņa, kā panākt, ka sodu politika tiesu nolēmumos un prokuroru priekšrakstos par sodu ir konsekventa un vai ir nepieciešama tiesas kontrole pār prokuroru priekšrakstiem.

“Tieslietu ministrijai ir īpaša loma demokrātiskas, tiesiskas valsts aizsardzībā un stiprināšanā un cilvēktiesību aizsardzības augstākā standarta nodrošināšanā. Tāpat Tieslietu ministrijai ir nozīmīga loma Latvijas tiesu darba nodrošināšanā, ņemot vērā, ka šobrīd Tieslietu ministrija atbild par zemāko instanču tiesu budžetu,” norādīja Valsts prezidents.

Valsts prezidents pauda gandarījumu, ka nesen ir spēkā stājušies Tieslietu ministrijas izstrādāti grozījumi Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, tādējādi stiprinot aizsardzību personām, kuras cietušas no vardarbības.

Sarunā Valsts prezidents atsaucās uz savu neseno darba vizīti Krāslavas novadā š. g. 21. jūlijā. Vizītes laikā Valsts prezidentam Krāslavas novada pašvaldības pārstāvji vērsa uzmanību, ka Valsts zemes dienestā kavējas būvju kadastrālā uzmērīšana un kadastra datu reģistrācija, dažos gadījumos tas prasījis aptuveni sešus mēnešus. Bez šo darbību veikšanas pasūtītājs nevar uzbūvēto objektu nodot ekspluatācijā, arī tad, ja objektu nodošana ir saistīta ar Eiropas reģionālās attīstības fonda projektu īstenošanas grafiku. Pašvaldības tādējādi nevar uzsākt pakalpojumus iedzīvotājiem, savukārt komersants var zaudēt investorus. Valsts prezidents E. Rinkēvičs vērsa tieslietu ministrei pievērst šim jautājumam uzmanību, jo tam ir visciešākā saikne ar uzņēmējdarbības veicināšanu.

Tikšanās laikā Valsts prezidents interesējās par darbu likumu izstrādē, lai izpildītu Satversmes tiesas 2020. gada un 2021. gada spriedumus, kuros uzsvērts, ka no Satversmes izriet pienākums nodrošināt visu ģimeņu, tajā skaitā viendzimuma partneru ģimeņu, juridisko atzīšanu un aizsardzību.

Tāpat tika pārrunāts darbs pie Tieslietu akadēmijas izveides. Iecerēts, ka no 2025. gada 1. janvāra Tieslietu akadēmija darbosies kā vienots tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru un prokuroru palīgu tālākizglītības mācību centrs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties