1. Augusts 2023 10:04
Jaunumi
Valsts prezidents aicina Ministru kabinetu piešķirt vienreizēju kompensāciju Jēkabpils slepkavības lietā nogalinātās sievietes nepilngadīgajiem bērniem

31. jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs parakstīja vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, kurā aicina Ministru kabinetu atrisināt jautājumu par vienreizējas kompensācijas piešķiršanu Jēkabpils slepkavības lietā nogalinātās sievietes nepilngadīgajiem bērniem.

“Šogad Latviju ir satricinājusi traģēdija, kad dzīvību ir zaudējis cilvēks, kurš valsts aizsardzību tā arī nesagaidīja. Šā gada 16. aprīlī pastrādātā slepkavība Jēkabpilī, kad pēc ilgstošas publiskas un atbildīgajām iestādēm zināmas vajāšanas tika nogalināta nepilngadīgu bērnu māte, diemžēl izgaismoja valsts nespēju pasargāt tās cilvēkus. Sekojošā varas iestāžu – policijas, prokuratūras, tiesas, pašvaldības iestāžu – skaidrošanās un vainīgo meklēšana citur, bet tikai ne pie sevis, spilgti apliecināja – valsts nav spējusi aizsargāt demokrātiskās sabiedrības augstāko vērtību – cilvēka dzīvību,” uzsvērts Valsts prezidenta vēstulē.

Valsts prezidents vēstulē vērš uzmanību, ka likums “Par valsts kompensāciju cietušajiem” nodrošina fiziskajai personai, kura Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā ir atzīta par cietušo, tiesības saņemt valsts kompensāciju par tīša noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu. Valsts prezidenta ieskatā līdzās šim tiesiskajam mehānismam tieši Jēkabpils slepkavības lietā valstij ir jādara vairāk, parādot, ka valsts ir spējīga uzņemties atbildību, ja kādi tās varas atzari nav spējuši nosargāt cilvēku no apdraudējumiem, par kuriem valsts bija informēta.

“Aicinu Ministru kabinetu piešķirt atbilstošu un samērīgu vienreizēju kompensāciju neatkarīgi no šo personu statusa kriminālprocesā. Būtiski šeit ir ņemt vērā gan no Latvijas Republikas Satversmes 93. panta un Latvijas starptautiskajām saistībām izrietošo valsts pienākumu rīkoties, lai aizsargātu cilvēka dzīvību, gan arī Latvijas Republikas Satversmes 110. pantā noteikto, ka valsts īpaši palīdz bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības. Uzskatu, ka minimālajam vienreizējās kompensācijas apmēram katrai no šīm personām jābūt vismaz 50 000 eiro. Šī summa ir samērīga ar citām lietām, kurās valstīm uzlikts pienākums atlīdzināt kaitējumu, ko nodarījusi to nespēja izpildīt savu pienākumu un aizsargāt cilvēka dzīvību,” pausts Valsts prezidenta vēstulē.

Valsts prezidents lūdz izstrādāt atbilstošu Ministru kabineta tiesību aktu, kurā būtu noteikts, kāda apjoma, kurām personām un kādā kārtībā kompensācijas tiek piešķirtas un izmaksātas.

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča vēstule Nr. 47

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties