4. Oktobris 2023 10:30
Jaunumi
Tiesneši un prokurori uzsāk mācību kursu “Vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē apkarošana”

3. oktobrī Latvijas tiesneši un prokurori piedalījās e-kursa “Vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē apkarošana” mācību atklāšanas pasākumā. 

Vardarbība pret sievietēm ir smags cilvēktiesību pārkāpums un sieviešu diskriminācijas veids. Vardarbība var izpausties dažādos veidos, piemēram, gan fiziski, seksuāli, gan emocionāli. Šis jautājums ir ļoti komplicēts. Nereti pašas cietušās par vardarbību neziņo, dažkārt situāciju pasliktina iestāžu reakcija, pie kurām sievietes vēršas pēc palīdzības. Tāpēc Eiropas Padome programmas “Cilvēktiesību izglītība juridisko profesiju pārstāvjiem” (HELP) ietvaros izstrādāja visaptverošu e-kursu par šo tematu, lai juridisko profesiju pārstāvji labāk izprastu, ko nozīmē vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē.

Latvijas tieslietu sistēmas kontekstam mācības pielāgotas un adaptētas starpinstitucionālai auditorijai – tiesnešiem un prokuroriem, kurās iesaistīti arī starptautiski eksperti, šim kursam piešķirot starptautisku dimensiju. Mācības notiks līdz 2024. gada maijam gan e-vidē, gan trīs klātienes semināros, kuru laikā tiesnešiem un prokuroriem būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus, kā arī padziļināti apgūt dažādas tēmas Rīgas apgabaltiesas tiesneses un HELP kursa vadošās lektores Ilzes Celmiņas, Zemgales apgabaltiesas tiesneses Līgas Baltmanes-Zepas un Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurores Baibas Balodes vadībā.

Atšķirībā no attālinātajām mācībām, kur visi dalībnieki vienlaicīgi tiešsaistē piedalās nodarbībās, e-kursa apguve plānota pašmācības ceļā katram dalībniekam ērtā laikā, HELP programmas e-kursu platformā. Dalībniekam nedēļā būs jāvelta aptuveni 1–2 stundām e-kursa apguvei.

Programmas mērķis ir atbalstīt Eiropas Padomes dalībvalstis Eiropas cilvēktiesību standartu īstenošanā, koncentrējoties uz Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, citiem Eiropas Padomes instrumentiem un kopš 2015. gada – ES tiesību aktiem. HELP programma nodrošina juridisko profesiju pārstāvjiem visā Eiropā kvalitatīvu izglītību cilvēktiesību jautājumos. Pateicoties šīm mācībām, juridisko profesiju pārstāvji var labāk aizsargāt cilvēktiesības savā valstī un sekot līdzi mainīgajiem Eiropas Cilvēktiesību tiesas standartiem un judikatūrai.

Mācības organizē Tiesu administrācija sadarbībā ar Latvijas Tiesnešu mācību centru projekta “Tieslietu akadēmija” ietvaros. Tiesu administrācija šā gada 28. septembrī noslēgusi arī līgumu par mācībām “Uz vardarbībā cietušā vajadzībām vērsta pieeja tiesu sistēmā” ar biedrību “Centrs Marta”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties