14. Novembris 2023 18:12
Jaunumi
Stājas spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas liegs piedalīties ceļu satiksmē Krievijas transportlīdzekļiem

Trešdien, 15. novembrī, stājas spēkā Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas liedz ceļu satiksmē Latvijas Republikā piedalīties Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Transportlīdzeklis jāreģistrē vai jāizved no Latvijas ne vēlāk kā līdz 2024. gada 14. februārim. Pēc pārejas perioda beigām, konstatējot Latvijā nereģistrēta Krievijas transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, to konfiscēs un nodos bez atlīdzības Ukrainai valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai  un cīņā ar agresorvalsti.

Pēc 2023. gada 14. februāra Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē Latvijā būs pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā. Personai, kas Latvijā iebrauks ar Krievijā reģistrētu transportlīdzekli, izmantojot VSIA "Ceļu satiksmes drošības direkcija" e-pakalpojumu, būs jāsniedz informācija par transportlīdzekli un tā vadītāju. Krievijā reģistrētais transportlīdzeklis varēs šķērsot Latvijas teritoriju tranzītā tikai vienu reizi.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere iepriekš norādījusi, ka, ņemot vērā Krievijas īstenoto pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai un tās teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu, Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu uzturēšanās Latvijas teritorijā nav pieļaujama. Turklāt Krievijā transportlīdzekļi bieži neatbilst Eiropas Savienības tehnisko normatīvu prasībām, un šādu transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē var apdraudēt ceļu satiksmes drošību. Ir tapis Satversmei atbilstošs tiesiskais regulējums, kas hibrīdapdraudējuma laikā stiprinās valsts un sabiedrības drošību, no Latvijas ceļiem noņemot sankcijām pakļautus transportlīdzekļus.

Likumprojektu izstrādāja Tieslietu ministrija sadarbībā ar Satiksmes, Iekšlietu un Ārlietu ministriju. Tieslietu ministrija izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta uz Eiropas Komisijas skaidrojumu, kurā norādīts, ka pērn Eiropas Savienībā noteiktās sankcijas pret Krieviju attiecināmas arī uz Krievijas iedzīvotāju personīgajiem transportlīdzekļiem ar Krievijas Federācijas reģistrāciju. Līdzīgi regulējumi, kas liedz Krievijas pilsoņiem ar saviem transportlīdzekļiem atrasties Eiropas Savienības teritorijā, top arī citās valstīs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties