23. Novembris 2023 15:36
Jaunumi
Senāts lemj, ka pašvaldība ar saistošajiem noteikumiem nevar mainīt ceļa zīmes nozīmi

Apmierinot prasītāja kasācijas sūdzību, Senāts ar 2023. gada 23. novembra spriedumu atcēla Rīgas apgabaltiesas 2021. gada 25. novembra spriedumu, ar kuru apelācijas instances tiesa bija noraidījusi prasītāja prasību par SIA „Rīgas satiksme” paziņojuma par neapmaksātu pašvaldības autostāvvietas lietošanu atzīšanu par spēkā neesošu. Lieta nodota jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Strīdus paziņojumu atbildētāja prasītājam bija nosūtījusi, jo prasītājs nebija samaksājis par transportlīdzekļa novietošanu autostāvvietā, kas bija apzīmēta ar maksas stāvvietas ceļa zīmi. Ievērojot, ka darbdiena (pirmdiena), kurā prasītājs autostāvietu izmantoja, saskaņā ar likumu „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” bija noteikta par brīvdienu, prasītāja ieskatā par stāvvietu attiecīgajā dienā nebija jāmaksā, jo pie stāvvietas izvietotā papildzīme norādīja, ka par stāvvietu ir jāmaksā tikai darbdienās un sestdienās. Senāts nepiekrita zemāko instanču tiesu secinātajam, ka maksas autostāvvietu apzīmējošās ceļa zīmes deva pilnīgu informāciju par maksas stāvvietas izmantošanu un ka pienākums par autostāvvietu maksāt arī brīvdienā izrietējis no Rīgas pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Senāts atzina, ka pašvaldības saistošo noteikumu normas, ciktāl tās attiecas uz ceļa zīmēm, piemērojamas, ņemot vērā nozīmi, kāda saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem ir attiecīgajām ceļa zīmēm. Konkrētajā gadījumā izmantotajā papildzīmē „Maksas stāvvietas darbības laiks” attēlotais sakrustotu āmuru simbols apzīmē darbdienas. Šis simbols ir ar vispārēju nozīmi, un apzīmē laiku no pirmdienas līdz piektdienai, ja tās nav svētku dienas vai brīvdienas, kas noteiktas saskaņā ar likumu „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. Šādās vispārējās brīvdienās līdzīgi kā svētku dienās nav piemērojams darbdienu stāvvietas režīms. Turklāt maksas autostāvvietu izmantošanas kārtību regulējošās pašvaldības sasaistošo noteikumu normas katrā konkrētajā autostāvvietas lietošanas gadījumā kļūst par autostāvvietas īres līguma noteikumiem, un tās ir iztulkojamas, ņemot vērā Civillikumā norādītos darījumu iztulkošanas noteikumus.

Lieta SKC-77/2023 (C68291820)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties