4. Decembris 2023 15:01
Jaunumi
Seminārā tiesnešiem aktualizē deliktu tiesību aktualitātes
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Aizvadītajā nedēļā norisinājās Latvijas Tiesnešu mācību centra sadarbībā ar Tiesu administrāciju rīkots seminārs tiesnešiem „Deliktu tiesību aktualitātes: vaina kā civiltiesiskās atbildības priekšnoteikums”.

Šis seminārs bija otrais no plānotajiem trīs ikgadējiem semināriem tiesnešiem par deliktu tiesībām un sniedza visu instanču tiesu tiesnešiem ieskatu gan Latvijā, gan citur Eiropā aktuālajos jautājumos par vainas konceptu deliktu tiesībās. Kursa direktore un semināra moderatore bija Senāta Civillietu departamenta senatore Dr.iur. Zane Pētersone.

Seminārā lekciju „Starp atbildību par vainu un stingro atbildību – pierādīšanas nastas pārnešana” sniedza Senāta Civillietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Dr.iur. Rihards Gulbis. Tāpat ar priekšlasījumiem par vainas jēdzienu, lomu un vērtēšanas kritērijiem, kā arī par atbildības modeļiem atkarībā no vainas kritērija uzstājās Latvijas Universitātes profesors, zvērināts advokāts Dr.iur. Jānis Kārkliņš un Latvijas Universitātes pasniedzējs, zvērināts advokāts Dr.iur. Edijs Brants.

Seminārā tika apskatīts arī kopīgais un atšķirīgais Latvijas un citās jurisdikcijās. Ar ārzemju pieredzi dalījās profesori no Itālijas, Luksemburgas un Nīderlandes. Vainas jēdzienu Itālijas tiesībās un tiesu praksē apskatīja Neapoles Partenopes universitātes profesors Dr.iur. Mateo Nuco (Matteo Nuzzo), Francijas un Luksemburgas tiesībās – Luksemburgas Universitātes profesors Dr.iur. Žils Kuniberti (Gilles Cuniberti), savukārt profesors Dr.iur. Keiss van Dams (Cees van Dam) no Londonas Karaļa koledžas un Māstrihtas universitātes Nīderlandē sniedza referātu par deliktu tiesību saskarsmi ar uzņēmējdarbības tiesībām, apskatot globālo korporatīvo atbildību Lielbritānijas un Nīderlandes tiesās.

Pēc semināra ārvalstu viesi apmeklēja arī Augstāko tiesu, kur izstaigāja vēsturiskās Tiesu pils telpas un tiesas muzejā guva ieskatu Senāta vēsturē.

Seminārs tika organizēts projekta „Tieslietu akadēmija” ietvaros.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties