4. Decembris 2023 15:04
Jaunumi
Sistematizēta informācija par tiesu pieteikumiem Satversmes tiesai

Augstākās tiesas mājaslapā Tiesu prakses sadaļā apkopota un sistematizēta informācija par vispārējās jurisdikcijas tiesu un administratīvo tiesu pieteikumiem Satversmes tiesai. Tiesām ir jāvēršas ar pieteikumu Satversmes tiesā tad, ja tās saskata, ka norma, kas tiesai būtu jāpiemēro, izskatot konkrētu lietu, neatbilst Satversmei vai citai augstāka juridiska spēka tiesību normai. Apkopotā informācija liecina, ka tiesas šo iespēju un vienlaikus arī pienākumu izmantojušas vairāk nekā 100 reizes.

Senāta judikatūrā ir noteikts, ka tiesai vienmēr pēc savas iniciatīvas ir jāveic piemērojamo tiesību normu konstitucionalitātes pārbaude, kā arī jāsniedz savi apsvērumi par pieteicēja argumentiem par pamattiesību ierobežojuma samērīgumu. Ja tiesa konstatē, ka piemērojamā tiesību norma neatbilst Satversmei, tiesai ir pienākums apturēt lietas izskatīšanu un iesniegt pieteikumu Satversmes tiesai.

Lai tiktu nodrošināts procesuālās ekonomijas princips, pienākums iesniegt pieteikumu Satversmes tiesai attiecas uz jebkuras instances tiesu, jo tādējādi strīds tiek atrisināts tajā instancē, kura ir tiesīga izlemt lietu pēc būtības. Taču statistika rāda, ka lielāko pieteikumu skaitu Satversmes tiesa ir saņēmusi no Augstākās tiesas. Senāts Satversmes tiesā vērsies 47 lietās, apgabaltiesas – 22 lietās, rajona un pilsētas tiesas – 30 lietās.

Par pārskatu Augstākās tiesas mājaslapā

Pārskatā, kas izveidots Augstākās tiesas mājaslapā, ir ietverta informācija par tiesību jomu, par ko ir pieteikums, apstrīdētā norma, tiesas nolēmums par pieteikumu, Satversmes tiesas informācija saistībā ar šo pieteikumu, kā arī informācija par lietas virzību pēc Satversmes tiesas nolēmuma.

Lietotāju ērtībai lietas ir sadalītas trīs grupās pēc tiesu instances, kas iesniegusi pieteikumu. Ja pieteikumus Satversmes tiesā ir iesniegušas vairākas tiesas, turklāt no dažādām tiesu instancēm, konkrētā lieta ir pievienota tikai vienā – augstākajā – tiesu instancē.

Apkopojot informāciju, pēc iespējas ir arī izveidotas hipersaites gan uz tiesu nolēmumiem, ar kuriem tiesas vēršas Satversmes tiesā, gan Satversmes tiesas informāciju, gan tiesu nolēmumiem, ko tiesas pieņēmušas pēc Satversmes tiesas nolēmuma.

Pārskats tiek regulāri papildināts un aktualizēts. Tomēr Augstākā tiesa aicina sekot līdzi jaunumiem un tiesas procesam arī Satversmes tiesas mājaslapā.

 

Papildu informācija

Satversmes tiesas likuma 19.pants “Tiesas pieteikums un zemesgrāmatu nodaļas tiesneša pieteikums” likumā sākotnēji nebija paredzēts. Šīs normas Satversmes tiesas likumā ietvertas ar 2000. gada 30. novembrī pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas stājās spēkā 2001. gada 1. janvārī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties