5. Decembris 2023 15:06
Jaunumi
Strasbūrā notika Eiropas Komisijas tieslietu sistēmu efektivitātei 41. plenārsanāksme
Foto no Tiesu administrācijas arhīva

2023. gada 4. un 5. decembrī Strasbūrā, Francijā, notika Eiropas Komisijas tieslietu sistēmu efektivitātei (European Commission for the Efficiency of Justice, (CEPEJ)) 41. plenārsanāksme, kurā piedalījās Eiropas Padomes dalībvalstu tieslietu sistēmas pārstāvji. Šajā plenārsanāksmē Latviju pārstāvēja Tiesu administrācijas Starptautiskās sadarbības un datu analītikas nodaļas vadītāja Agnija Karlsone-Djomkina.

CEPEJ 41. plenārsanāksme iesākās ar diskusiju par mākslīgā intelekta ieviešanu tieslietu sistēmā. Tika sniegti konkrēti mākslīgā intelekta ieviešanas piemēri Vācijā, Portugālē, Šveicē un Spānijā. Diskusijas laikā dalībnieki vienojās, ka ļoti svarīgi ir saprast, ka mākslīgais intelekts nevar aizstāt dzīva cilvēka, piemēram, tiesneša, galveno pienākumu – spriest tiesu –, bet mākslīgais intelekts var būt palīglīdzeklis tiesas nolēmuma sagatavošanā.

CEPEJ 41. plenārsanāksmē pieņēma savu darbības programmu 2024.–2025. gadam un atjaunoja darba grupu uzdevumus attiecībā uz tiesu sistēmu novērtēšanu (CEPEJ-GT-EVAL), tieslietu sistēmu kvalitāti (CEPEJ-GT-QUAL), tiesu laika pārvaldību (CEPEJ-SATURN) un kibertiesiskumu un mākslīgo intelektu (CEPEJ-GT-CYBERJUST). Savā jaunajā ceļa kartē CEPEJ galveno uzmanību pievērsīs garantijām, kas jāsniedz tieslietu sistēmai to digitalizēšanas procesā.

CEPEJ izskatīja arī CEPEJ-GT-CYBERJUST darba grupas sagatavotās vadlīnijas par alternatīvo strīdu izšķiršanu tiešsaistē. To mērķis ir nodrošināt, ka mākslīgā intelekta mehānismi, ko arvien vairāk izmanto šajā kontekstā, neapdraud taisnīgas tiesas principus.

Darbs pie Eiropas Ētikas hartas par mākslīgā intelekta izmantošanas ieviešanu arī bija diskusiju centrā, kad CEPEJ tiks iesniegts izvērtēšanas instruments, kura mērķis ir pārbaudīt atbilstību 5 principiem, lai to pieņemtu ar mākslīgā intelekta rīkiem, ko izmanto tieslietu jomā.

Plenārsanāksmes laikā tika izskatīts arī CEPEJ-SATURN darba grupas projekta ziņojums par lietu svēršanu prokuratūras birojos un projekta ziņojums par to, lai izveidotu datubāzi par Eiropas praksi neizskatīto lietu samazināšanai.

Tiesu sistēmu novērtēšanas darba grupa (CEPEJ-GT-EVAL) informēja par pašreizējo 2024. gada tieslietu sistēmu novērtēšanas ciklu (2022. gada dati). Datus tieslietu sistēmu novērtēšanas ciklam iesniedz speciāli deleģēti dalībvalstu nacionālie korespondenti. Ilglaicīgi no Latvijas puses šos datus apkopo un iesniedz Tiesu administrācijas pārstāvji.

Plašāka informācija par Eiropas Komisiju tieslietu efektivitātei (European Commission for the Efficiency of Justice, (CEPEJ)) šeit: https://www.coe.int/en/web/cepej/home/

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties