5. Decembris 2023 15:16
Jaunumi
Lietā par skolotājas saduršanu Liepājā tiesai no jauna jāvērtē jautājums par kaitējuma kompensācijas noteikšanu no nepilngadīgās vecākiem

Senāta Krimināllietu departaments 5. decembrī atcēla Kurzemes apgabaltiesas 2023. gada 3. jūlija lēmumu daļā par noteiktajām kaitējuma kompensācijām no apsūdzētās nepilngadīgās un viņas mātes un nodeva lietu šajā daļā jaunai izskatīšanai.

Izskatāmajā lietā ar Kurzemes rajona tiesas 2023. gada 24. februāra spriedumu atzīts, ka nepilngadīgā persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu – mēģinājumu izdarīt citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu. Vienlaikus persona atbrīvota no kriminālatbildības un viņai noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis. Tiesa noteikusi arī kaitējuma kompensāciju par labu cietušajai.

Senāts atzina par pamatotu cietušās un nepilngadīgās personas pārstāves kasācijas sūdzībās norādīto argumentu par to, ka tiesai bija jāizlemj jautājums par kompensācijas maksāšanas pienākumu no nepilngadīgās personas, kurai piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, subsidiāri no abiem vecākiem.

Senāts konstatēja, ka ne pirmstiesas izmeklēšanas laikā, ne iztiesāšanas laikā netika noskaidrota nepilngadīgās apsūdzētās tēva identitāte un viņš nav bijis informēts par notiekošo kriminālprocesu pret viņa meitu.

Senāts atzina, ka apelācijas instances tiesa, nolemjot, ka no nepilngadīgās cietušās labā piedzenama mantiskā kaitējuma kompensācija un morālā kaitējuma kompensācija un no nepilngadīgās subsidiāri ar tās māti valsts labā piedzenama cietušajai izmaksātā valsts kompensācija, nav ievērojusi Kriminālprocesa likumā ietvertās prasības. Lieta atceltajā daļā nodota jaunai izskatīšanai.

Lietai ir slēgtas lietas statuss.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties