6. Decembris 2023 13:00
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs: Satversme paredz tiesnešus – cilvēkus, nevis robotus

Digitalizācija nav pašmērķis, bet gan līdzeklis efektivitātei, caurspīdīgumam un kļūdu mazināšanai, uzrunājot Rīgas apgabaltiesas konferences “Tiesiskuma nodrošināšana tiesvedības procesu digitalizācijas apstākļos” dalībniekus, uzsvēra Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs. Taču ir divas aktualitātes, kuras satrauc tiesnešu prātus.

Pirmā, protams, ir e-lieta, kuras ietekmi uz tiesnešu darbu jūt jau pāris gadus. E-lietas sākums bija visnotaļ problemātisks, taču situācija ir krietni uzlabojusies, un vairs nevar viennozīmīgi teikt, ka tiesnešu izvairīšanās strādāt ar e-lietu saistīta tikai ar tās problēmām. Augstākās tiesas priekšsēdētājs domā, ka “pretestība e-lietas izmantošanai tehnisku iemeslu dēļ mazinās straujāk nekā neizmantošana nevēlēšanās dēļ”.

Otra aktualitāte, kas kļuvusi par modernu dažādos kontekstos piesaucamu fenomenu, ir mākslīgais intelekts un jautājums, vai tas aizstās tiesnesi. Šīs bažas priekšsēdētājs kliedēja, pirmkārt, ar to, ka ne viss, ko mēdz dēvēt par “mākslīgo intelektu”, par tādu ir uzskatāms, jo šobrīd tās lielākoties ir tikai automatizētas datu apstrādes sistēmas.

Otrkārt, Satversme tomēr paredz tiesnešus – cilvēkus, nevis robotus. Tehnikas sasniegumus var izmantot, lai efektivizētu un kvalitatīvi uzlabotu darbu, bet tiktāl, cik tas ir droši. Nevar uzticēt cilvēku likteņu lemšanu mašīnai, kurai nav empātijas, kura nespēj saprast cilvēka emocijas un vajadzības. Ņemot vērā, ka jebkuru cilvēka radītu programmu var ieprogrammēt pasūtītājam vēlamā virzienā, ir neuzticēšanās mākslīgajam intelektam kā objektīvam un patstāvīgam informācijas avotam. Tādēļ aicinājums tiesnešiem: “Strādājam labi, strādājam atbildīgi, sargājam sabiedrības drošību, lai nevienam pat nerodas doma aizstāt mūs ar robotiem!”

Runājot par šīgada darba rezultātiem, Aigars Strupišs vērtēja, ka lietu izskatīšanas termiņi Rīgas apgabaltiesā ir ļoti labi. Atsevišķu lietu garākiem termiņiem, par ko izskanējuši arī publiski pārmetumi, ir objektīvi iemesli.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs aicināja apgabaltiesas tiesnešus nebaidīties no konkurences un aktīvāk pieteikties konkursos uz priekšsēdētāju amatiem un uz senatora amata vakancēm Senātā. “Esmu pārliecināts, ka tiesnesim, kurš neapstājas savā profesionālajā attīstībā, turpina izkopt savas prasmes un pastāvīgi papildina zināšanas, ir liela priekšrocība pār jebkuru citu kandidātu,” iedrošināja Aigars Strupišs. Viņš izteica cerību, ka topošā Tieslietu akadēmija ne tikai nodrošinās tiesnešu kandidātu apmācību, bet arī pacels tiesnešu vispārējās apmācības latiņu jaunā kvalitatīvā pakāpē un palīdzēs tiesnešiem gatavoties gan vadošiem amatiem, gan karjerai, pārejot uz augstāku instanci.

Tiesu procesu digitalizācijai veltītu konferenci Rīgas apgabaltiesa bija organizējusi 5. decembrī par godu apgabaltiesas 105. gadadienai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties