6. Decembris 2023 15:15
Jaunumi
Senāts izskata lietu par uzņēmumam piemērotu energoefektivitātes nodevu

Senāta Administratīvo lietu departaments 6. decembrī tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīja pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīts pieteikums par Ekonomikas ministrijas lēmuma atcelšanu. Senāts tiesas sēdē uzklausīja procesa dalībniekus un noteica, ka spriedums lietā būs pieejams 21. decembrī.

Ar Ekonomikas ministrijas 2019. gada 3. septembra lēmumu pieteicējai SIA „FORUMS Investīcijas” piemērota energoefektivitātes nodeva 12 639,21 eiro. Lēmumā secināts, ka pieteicēja kā lielais elektroenerģijas patērētājs līdz Energoefektivitātes likuma pārejas noteikumu 10. punktā noteiktajam termiņam – 2018. gada 1. aprīlim – nebija izpildījusi likuma 12. panta otrajā, trešajā vai piektajā daļā noteiktās prasības: ieviesusi un uzturējusi sertificētu energopārvaldības sistēmu vai papildinājusi jau ieviesto vides pārvaldības sistēmu, vai arī veikusi energoauditu. Tādējādi pieteicējai tika noteikts pienākums maksāt energoefektivitātes nodevu saskaņā ar šā likuma 13. panta otro daļu.

Pieteicēja vērsās administratīvajā tiesā ar pieteikumu, kurā lūdza atcelt ministrijas lēmumu. Pieteicēja argumentēja, ka 2017. gada 31. maijā tā izbeidza līgumattiecības ar AS „Sadales tīkls” un, tā kā pieteicējai vairs nebija aktīva elektroenerģijas pieslēguma, tai nebija arī pienākuma izpildīt likuma prasības.

Ievērojot kasācijas sūdzības argumentus, Senātam izskatāmajā lietā ir jānoskaidro, vai apgabaltiesa ir pareizi interpretējusi un piemērojusi Energoefektivitātes likuma (pamata redakcijā) 13. panta otro daļu kopsakarā ar 12. pantu un pārejas noteikumu 10. punktu. Citiem vārdiem, jānoskaidro, vai tiesa ir pamatoti secinājusi, ka lietā konstatētajos faktiskajos apstākļos pieteicējai bija pienākums izpildīt likumā noteiktās prasības, un – ja atbilde ir apstiprinoša – vai pieteicējai šo prasību neizpildes gadījumā ir pamatoti piemērota energoefektivitātes nodeva.

Lieta Nr. SKA-147/2023; A420260619

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties