6. Decembris 2023 16:48
Jaunumi
Tiesai no jauna jāvērtē tā dēvētā digitālās televīzijas lieta

Senāta Krimināllietu departaments 6. decembrī, izskatot Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurora Monvīda Zelča kasācijas protestu, nolēma atcelt Rīgas apgabaltiesas Rīgas apgabaltiesas 2021. gada 12. jūlija spriedumu daļā. Senāts lēmumā norāda uz vairākiem aspektiem, kurus apelācijas instances tiesa nav izvērtējusi, tāpēc lieta atceltajā daļā nosūtāma jaunai izskatīšanai.

Senāts atcēla Rīgas apgabaltiesas 2021. gada 12. jūlija spriedumu daļā par apsūdzēto atzīšanu par nevainīgiem krāpšanā pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā pēc Krimināllikuma 195. panta otrās daļas, pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā pēc Krimināllikuma 196. panta otrās daļas; daļā par aresta atcelšanu trīs apsūdzēto mantai un Maltā reģistrētā uzņēmuma “Digital International Limited” kontā esošajiem finanšu līdzekļiem, naudas līdzekļu atdošanu diviem apsūdzētajiem, procesuālo izdevumu segšanu no valsts līdzekļiem un lēmuma par noziedzīgi iegūto līdzekļu piedziņu valsts labā atcelšanu. Pārējā daļā apelācijas instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu. Senāts izbeidza kasācijas tiesvedību daļā par kriminālprocesa izbeigšanu pret mirušo apsūdzēto Māri Pauderu.

Senāts konstatēja, ka apelācijas instances tiesas apgalvojums par pirmās instances tiesas no celtās apsūdzības atšķirīgu noziedzīgā nodarījuma faktisko apstākļu pierādīšanu nav pamatots un neatbilst Kriminālprocesa likuma 455. panta trešās daļas jēgai, kā arī nav pamatots atzinums, ka noziedzīgā nodarījuma aprakstā jābūt norādītam, ka izdarītāji krāpšanā iesaistījuši atbalstītājus.

Apelācijas instances tiesa nav pamatojusi atzinumu par Krimināllikuma 195. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva objektīvās puses neesību sakarā ar to, ka legalizēšanas darbības izdarītas pirms turpinātā predikatīvā noziedzīgā nodarījuma pabeigšanas, un paudusi pretrunīgus atzinumus par finanšu līdzekļu izcelsmi.

Senāts atzina par pamatotiem vairākus kasācijas protestā norādītos argumentus, tajā skaitā, apelācijas instances tiesa nav ņēmusi vērā, ka mantkārīgs nolūks var izpausties arī citu personu materiālā stāvokļa uzlabošanā.

Digitālās televīzijas krimināllieta ir saistīta ar “Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra” un “Kempmayer Media Limited” vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt aparatūru digitālajai apraidei.

Izskatot lietu pirmās instances tiesā, Rīgas apgabaltiesa ar 2015. gada 15. maija spriedumu atzina par vainīgiem uzrādītajās apsūdzībās trīspadsmit apsūdzētos, vienu apsūdzēto atbrīvoja no kriminālatbildības, bet piecus attaisnoja pilnībā. Tiesa attaisnoja bijušo “Kempmayer Media Limited” valdes locekli,  uzņēmuma “Interbaltija AG” padomes priekšsēdētāju, zvērinātu advokātu, kā arī divus bijušos “Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra” valdes locekļus.

Lieta Nr. SKK-10/2023; 3870001003

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties