7. Decembris 2023 15:16
Jaunumi
Tieslietu ministres iniciētā ekspertu padome uzsākusi darbu, lai stiprinātu sodu izpildes sistēmu un resocializācijas procesu

Pēc tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres iniciatīvas izveidota ekspertu padome, lai stiprinātu sagaidāmos pārmaiņu procesus, kas izrietēs no jaunā Liepājas cietuma darbības uzsākšanas un skars visas ieslodzījuma vietas Latvijā. Padomē darbosies valsts pārvaldes, nevalstisko organizāciju pārstāvji un starptautiski atzīti eksperti.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: “Līdz ar jaunā Liepājas cietuma atklāšanu mēs vēlamies pāriet visās Latvijas ieslodzījumu vietās uz jaunu sodu izpildes sistēmu un resocializācijas procesu, lai veicinātu veiksmīgāku likumpārkāpēju iekļaušanos sabiedrībā pēc soda izciešanas un tā stiprinātu valsts drošību. Ekspertu padomes darbības mērķis ir sniegt rekomendācijas Tieslietu ministrijai un Ieslodzījuma vietu pārvaldei ceļa kartes jeb rīcības plānojuma izstrādē, kas aptvers būtiskākos attīstības virzienus, tostarp personāla piesaistes jautājumus un sodu izpildes likumdošanas izmaiņas jaunajā Kriminālsodu izpildes likumprojektā.”

Ekspertu padomes viedoklis sniegs atbalstu turpmākajām pārmaiņām ieslodzījuma vietās, t.i., pakāpeniskā pārejā uz jauniem cietumiem ar mūsdienām atbilstošu infrastruktūru un nepārtrauktu resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšanu. Būtiski ir turpināt stiprināt ieslodzījuma vietās dinamiskās drošības modeli, lai personāls spētu kvalitatīvi reaģēt uz sarežģītām situācijām. Tāpat jāattīsta kontaktpersonu sistēma un jāievieš intensīvāka notiesāto individuālā izvērtējuma iespēja, lai precīzi plānotu resocializācijas gaitu notiesāto noziedzīgas uzvedības risku mazināšanai nākotnē.

Pārmaiņu procesā būtiska loma būs jaunajam Ieslodzījuma vietu pārvaldes Mācību centram, kas durvis vērs 2024. gadā, kur tiks stiprinātas Ieslodzījuma vietu pārvaldes nodarbināto profesionālās zināšanas. Mācību centrā personālam tiks nodrošinātas modernai soda izpildes sistēmai atbilstošas zināšanu bāze, mācību vide un infrastruktūra.

Jaunizveidoto ekspertu padomi vada Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs un tās locekļi ir pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Valsts probācijas dienesta, Tiesībsarga biroja, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības un Apvienoto Nāciju Organizācijas Spīdzināšanas novēršanas komitejas.

Plānots, ka ekspertu padome darbosies līdz jaunā Liepājas cietuma darbības uzsākšanai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties