8. Decembris 2023 09:13
Jaunumi
Par godu Satversmes tiesas dzimšanas dienai atklās trešo izdevumu Satversmes tiesas publikāciju sērijā par pamattiesībām

Šodien, 8. decembrī, plkst. 10.00 Satversmes tiesa ar vebināru atklās grāmatžurnāla par pamattiesībām izdevumu “Latvijas Republikas Satversmes 105. pants: tiesības uz īpašumu. Satversmes tiesas judikatūra”.

Šī ir jau trešā publikācija Satversmes tiesas izdotajā grāmatžurnālu sērijā, un līdz ar to pašlaik ir apkopota judikatūra par Satversmes 91., 92. un 105. pantu.

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš grāmatžurnāla priekšvārdā uzsvēra, ka tieši sabiedrības informēšana par ikviena tās locekļa pamattiesībām un to aizsardzības instrumentiem, skaidrojot Satversmes tiesas sniegto konkrēto Satversmes pantu tvērumu un to piemērošanu, ir galvenais mērķis, kura dēļ Satversmes tiesa apkopo tiesas atziņas par katru no Satversmes VIII nodaļas pantiem.

Šis grāmatžurnāls uzskatāms par apjomīgāko Satversmes tiesas atziņu krājumu Satversmes 105. panta izzināšanai – tajā iekļautas atziņas no 102 nolēmumiem. Grāmatžurnāls palīdzēs lasītājiem noskaidrot, kādos gadījumos personai ir ar Satversmes 105. pantu aizsargājamas tiesības uz īpašumu un kas jāievēro tad, ja šīs tiesības tiek ierobežotas. Tāpat grāmatžurnāls atklāj metodi, ar kuru tiek pārbaudīts, vai tiesību norma, kas paredz īpašuma piespiedu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, atbilst Satversmes 105. panta ceturtajam teikumam. Tādējādi tas būs noderīgs gan personām, kas vēlas aizstāvēt tām Satversmes 105. pantā ietvertās tiesības, gan tiesību politikas veidotājiem.

Grāmatžurnāla atklāšanas vebināru 8. decembrī plkst. 10.00 ikviens varēs vērot tiešraidē Satversmes tiesas mājaslapā un tiesas YouTube kontā: https://www.youtube.com/watch?v=vwymVTRXoF8

Grāmatžurnālu sagatavojuši Satversmes tiesas padomnieki Kristaps Tamužs, Baiba Bakmane, Gatis Bārdiņš, Sandijs Statkus, Uldis Krastiņš, Aleksandrs Potaičuks un Daina Celma. Izmantoto nolēmumu rādītāju sastādījusi Satversmes tiesas konsultante Konstance Rute Krieviņa. Valodas redaktore – Marika Saturiņa. Grāmatžurnāls izdots VAS “Tiesu namu aģentūra” un būs nopērkams aģentūras grāmatnīcā.

Plašāka informācija: https://www.satv.tiesa.gov.lv/press-release/par-godu-satversmes-tiesas-dzimsanas-dienai-atklas-treso-izdevumu-satversmes-tiesas-publikaciju-serija-par-pamattiesibam/

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties