1. Februāris 2024 14:48
Jaunumi
Publicēti Satversmes tiesas sagatavotie Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūras aktualitāšu apkopojumi

No šā gada 1. februāra Satversmes tiesas mājaslapā ikvienam ir pieejami Satversmes tiesas Juridiskā departamenta sagatavotie Eiropas Cilvēktiesību tiesas ikmēneša judikatūras aktualitāšu apkopojumi. Tie publicēti ar mērķi atspoguļot ikmēneša aktuālākos Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumus un sniegt ieskatu Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas piemērošanā.

“Cilvēktiesību aizsardzība ir jebkuras demokrātiskas tiesiskas valsts pamatvērtība un neatņemama sastāvdaļa. Latvijas valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības ne tikai saskaņā ar Satversmi un Latvijas likumiem, bet arī saskaņā ar Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem, tostarp Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju. Uzskatu, ka Satversmes tiesas Juridiskais departaments ir izveidojis vērtīgu informatīvu bāzi, kas sekmēs aktuālas judikatūras pārzināšanu gan juristu saimē, gan arī sniegs plašāku ieskatu pamattiesību aizsardzības jautājumos ikvienam sabiedrības loceklim,” norāda Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Apkopojumi sniedz informāciju par visiem nolēmumiem, ko attiecīgajā mēnesī pasludinājusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielā palāta, kā arī par aktuālākajiem palātu nolēmumiem. Apkopojumos atsevišķi izcelta informācija par nolēmumiem lietās pret Latviju un par lietām, kurās Latvijas valdībai lūgts sniegt paskaidrojumus. Tāpat apkopojumos iekļauta informācija par lēmumiem, kas Eiropas Padomes Ministru komitejā pieņemti saistībā ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu izpildi lietās pret Latviju.

Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja vadītāja Elīna Luīze Vītola augsti novērtē Satversmes tiesas Juridiskā departamenta iniciatīvu, uzsverot, ka: “Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumos izteiktās atziņas, kas aptver visdažādākos jautājumus, var noderēt teju ikvienam tiesību normu piemērotājam ikdienas darbā. Turklāt šo atziņu plašāka izplatīšana, līdzīgi kā to dara arī Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās birojs, spēcinās ne tikai normu piemērotāju, bet arī sabiedrības kopumā izpratni par Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas lomu un ietekmi ikviena un visas sabiedrības tiesību un interešu aizsardzībai un var radīt iedvesmu vērtīgām diskusijām par judikatūras attīstības virzieniem un to ietekmi uz Latviju. Savukārt informācija par nolēmumu izpildi ļaus atskatīties uz to, ko Latvija paveikusi, lai novērstu Eiropas Cilvēktiesību tiesas konstatētos trūkumus konkrētā lietā, tostarp, lai novērstu līdzīgu pārkāpumu atkārtošanos.”

Visi sagatavotie Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūras apkopojumi pieejami Satversmes tiesas mājaslapā. Apkopojumi nav uzskatāmi par Satversmes tiesas viedokli un tiek gatavoti vienīgi informatīvos nolūkos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties