15. Maijs 2024 15:44
Jaunumi
Tieslietu padomes locekļi darba vizītēs apmeklē tiesas Latgalē

2024. gada 13. un 14. maijā Tieslietu padomes locekļi darba vizītēs apmeklēja Latgales apgabaltiesu un Latgales rajona tiesu, lai ar tiesnešiem pārrunātu Tieslietu padomes un tiesu darba aktualitātes, kā arī tiesneša amata kandidātu atlases kārtību.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs informēja tiesnešus par Tieslietu padomes paveikto 2023. gadā. „Tieslietu padomes viens no galvenajiem darbības virsmērķiem aizvadītajā gadā bija tiesu darba efektivitātes palielināšana. Tādējādi Tieslietu padome lēma ar 2023. gada 1. jūliju Daugavpils tiesu pievienot Rēzeknes tiesai, mainot reorganizētās tiesas nosaukumu uz Latgales rajona tiesa. Tāpat Tieslietu padome noteica aizpildāmo tiesneša amata vietu skaitu Latvijas tiesās 2024. gadā ar nolūku nodrošināt lietu izskatīšanu saprātīgā termiņā,” atzīmēja Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs. A.Strupišs arī norādīja, ka Tieslietu padome turpina strādāt pie tiesu varas neatkarības stiprināšanas. Sadarbībā ar Tieslietu ministriju norit darbs pie tiesu personāla un tiesu budžeta jautājumu pārņemšanas Tieslietu padomes pārziņā.

Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece, Tiesneša amata kandidātu atlases komisijas priekšsēdētāja, senatore Dzintra Balta un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas priekšsēdētāja vietniece, senatore Rudīte Vīduša informēja tiesnešus par Tiesnešu atlases komisijas un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas darbu tiesnešu atlases procesā, sniedza skaidrojumu par abu tiesnešu atlasē iesaistīto institūciju kompetences nošķiršanu, kā arī atbildēja uz tiesnešu jautājumiem par atlases procesa vērtēšanu.

R.Vīduša ar Latgales apgabaltiesas tiesnešiem pārrunāja ar atsauksmju, kas nepieciešamas pirmās instances tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanai, sagatavošanu saistītus jautājumus.

Tiesneši no Latgales rajona tiesas vērsa Tieslietu padomes locekļu uzmanību uz to, ka konkursu rezultātā nav izdevies atlasīt kandidātus Latgales rajona tiesnešu amata vietām un tiesnešu slodze pieaug. Tāpat tiesneši norādīja, ka tiesās trūkst kvalificētu tiesnešu palīgu, turklāt tie nevēlas piedalīties arī tiesnešu amata kandidātu atlasē, jo nejūt pietiekamu atbalstu, gatavojoties tiesnešu atlases procesam. Tieslietu padomes locekļi informēja, ka Tieslietu akadēmijā tiks strādāts pie apmācībām tiesnešu palīgu kvalifikācijas celšanai, kā arī tiks veidotas atsevišķas mācības tiesnešu palīgiem, kas nākotnē vēlētos kandidēt arī uz tiesneša amatu.

Tieslietu padomes locekļi uzklausīja tiesu informāciju par aktualitātēm un par tiesu darbu pēc veiktās reformas Latgales tiesu apgabalā. Tiesneši vērsa Tieslietu padomes locekļu uzmanību, ka nepieciešams risināt jautājumu par tiesas tulku noslogotību, lai nodrošinātu lietas dalībnieku procesuālo tiesību ievērošanu un neaizkavētu lietu izskatīšanu.

Savukārt pārrunājot tiesu lietu aktualitātes, Latgales rajona tiesneši uzsvēra, ka ir vērojami trūkumi krimināllietu sagatavošanas posmā, kas būtiski apgrūtina gan izmeklēšanas tiesnešu darbu, gan tiesnešu darbu krimināllietu izskatīšanā.

Tieslietu padomes locekļi ar tiesnešiem apsprieda arī Tieslietu padomes apstiprinātās vadlīnijas tiesas sprieduma rakstīšanai civillietās pirmās un apelācijas instances tiesām. Tiesneši norādīja, ka vadlīnijas ir labs palīgrīks, kas tiek aktīvi izmantotas spriedumu rakstīšanā. Tuvākajā laikā tiek plānots apstiprināt arī Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas izstrādātās vadlīnijas spriedumu rakstīšanai krimināllietās pirmās un apelācijas instances tiesām.

Tieslietu padomes locekļi tiesnešus arī informēja par 2024. gada 17. maijā plānoto Latvijas Tiesnešu konferenci. Šogad konferencē plānots diskutēt par to, kādam ir jābūt tiesnesim 21. gadsimtā.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs 2024. gada 14. maijā viesojās arī Latvijas Radio Latgales studijā, lai sniegtu interviju raidījumam „Latgales apraide”. Intervija būs klausāma 2024. gada 17. maijā plkst. 15.05 Latvijas radio 1.

Pēdējo reizi Tieslietu padomes locekļi viesojās Latgales apgabaltiesā 2022. gada 9. maijā, bet Latgales rajona tiesā 2022. gada 17. oktobrī. Tieslietu padomes locekļi turpinās darba vizītēs viesoties arī pārējās Latvijas tiesās, lai uzturētu nepastarpinātu un kvalitatīvu Tieslietu padomes dialogu ar tiesnešiem.

Papildu informācija:

Tieslietu akadēmija kā vienots mācību centrs nodrošinās tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju kvalifikācijas pilnveidi. Plānots, ka Tieslietu akadēmija darbu sāks 2025. gada 1. janvārī un Tieslietu akadēmija būs pastāvīga valsts institūcija, kas funkcionāli būs Tieslietu padomes pārraudzībā. Tieslietu padome noteiks mācību stratēģiskos mērķus un virzienus, ievirzes mācību programmu izstrādei un mācību programmu veidošanas principus, apstiprinās mācību programmas un ikgadējo mācību plānu, noteiks kārtību mācību pasākumu vadītāju izraudzīšanai no tiesnešu un prokuroru vidus, noteiks direktora amata pretendentu pieteikšanās un atlases kārtību, piedalīsies pretendentu izvērtēšanā un sniegs priekšlikumus par amatā virzāmo pretendentu. Tieslietu ministrija izstrādātais likumprojekts par Tieslietu akadēmiju šobrīd tiek saskaņots starpinstitucionālā līmenī.

2023. gada 8. septembrī, Tieslietu padome atbalstīja grozījumus Rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas tiesneša amata kandidātu atlases kārtībā un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas reglamentā. Grozījumi izstrādāti, lai pilnveidotu tiesnešu amata kandidātu atlasi un tiesnešu profesionālās darbības vērtēšanu.

2023. gada 16. jūnijā Tieslietu padome apstiprināja Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītisko nodaļu izstrādāja pirmās un apelācijas instances tiesām vadlīnijas tiesas spriedumu rakstīšanai administratīvajās lietās un civillietās. Vadlīnijas izstrādātas ar mērķi sekmēt spriedumu kvalitāti un nodrošināt visās tiesās vienotu pieeju tiesu spriedumu rakstīšanā.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 273 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties