16. Maijs 2024 11:59
Jaunumi
Publicēts Tieslietu padomes 2023. gada pārskats

Tieslietu padome ir publicējusi ikgadējo pārskatu par Tieslietu padomes un visas tiesu sistēmas darbības rezultātiem 2023. gadā.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs norāda: „Tieslietu padome aizvadītajā gadā papildus ikdienas funkciju pildīšanai ir aktīvi darbojusies tiesu darba stiprināšanas jomā un Tieslietu padomes 2021.-2025. gada darbības stratēģijas īstenošanā. Pārskats sniedz pilnvērtīgu ieskatu par Tieslietu padomes paveikto, tiesu darbības rādītājiem un tiesnešu pašpārvaldes institūciju aktualitātēm 2023. gadā.”

Tieslietu padomes 2023. gada nozīmīgākie darbi:

  • tiesu prakses attīstības veicināšanai pieņemtas vadlīnijas tiesas spriedumu rakstīšanai administratīvajās lietās un civillietās pirmās un apelācijas instances tiesām;
  • tiesu noslodzes izlīdzināšanai ar 2023. gada 1. jūliju Daugavpils tiesa pievienota Rēzeknes tiesai, mainot reorganizētās tiesas nosaukumu uz Latgales rajona tiesa;
  • lietu savlaicīgas izskatīšanas principa ievērošanai pieņemti lietu izskatīšanas termiņu standarti 2023. gadam;
  • apgabaltiesas tiesneša amata kandidātu atlases un tiesnešu profesionālās darbības vērtēšanas pilnveidei izstrādāti grozījumi tiesnešu atlases kārtībā un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas reglamentā;
  • tiesu darba efektivitātes stiprināšanai noteikts aizpildāmais tiesnešu amata vietu skaits Latvijas tiesās 2024. gadā.

Tāpat arī Tieslietu padomes darba grupas un komisijas veikušas būtisku ieguldījumu tiesu darba uzlabošanā. Piemēram, Tieslietu padomes darba grupa tiesu darba organizācijas izvērtēšanai lietās, kas saistītas ar vardarbību ģimenē un draudiem personas dzīvībai vai veselībai, izstrādāja ziņojumu, kurā konstatēti galvenie cēloņi, kas kavē tiesu efektīvu darbību šajās lietās.

Tieslietu padome sadarbībā ar Tieslietu ministriju 2023. gadā turpināja strādāt pie viena no nozīmīgākajiem tiesu sistēmas projektiem – Tieslietu akadēmijas. Plānots, ka Tieslietu akadēmija darbu sāks 2025. gada 1. janvārī.

Plašāka informācija par Tieslietu padomes darbu un tiesu sistēmas darbības rezultātiem pieejama Tieslietu padomes 2023. gada pārskatā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties