5. Septembris 2024 13:24
Jaunumi
Saeima atbalsta Tieslietu ministrijas izstrādāto regulējumu, liedzot Latvijā uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem

Ceturtdien, 5. septembrī, Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas liegs Latvijas Republikā uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Izmaiņas paredz, ka, izvairoties no normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, sekos Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskācija par labu Ukrainai, atbalstot ukraiņus cīņā par savas valsts neatkarību. Līdzīgs Tieslietu ministrijas izstrādātais  regulējums Latvijā ir jau spēkā attiecībā uz Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. 

Likumprojekts noteic, ka tie Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri šobrīd atrodas Latvijas teritorijā, jāizved vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā līdz šī gada 31. oktobrim. Tiesiskais regulējums vienlaikus nosaka sekas un personu atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā.  

Norādāms, ka pēc noteiktā termiņa Baltkrievijas transportlīdzekļi Latvijā varēs iebraukt tikai Latvijas teritorijas šķērsošanai vienu reizi tranzītā, iepriekš piesakoties Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodrošinātajos e-pakalpojumos. Plānots, ka, konstatējot Latvijā nereģistrēta Baltkrievijas transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, to konfiscēs un nodos bez atlīdzības Ukrainai vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai cīņā ar agresorvalsti. 

Vienlaikus tiesiskais regulējums paredz atsevišķus izņēmumus, piemēram, pēc šī gada 31. oktobra Latvijā varēs iebraukt diplomātisko un konsulāro dienestu, vēstniecību un delegāciju pārvietošanās vajadzībām, kā arī humanitāriem mērķiem paredzēti Baltkrievijā reģistrēti transportlīdzekļi. 

Tāpat likumprojekts paredz iespēju personām ar kustību traucējumiem, kuras vada sev piederošu Baltkrievijā reģistrētu speciāli aprīkotu transportlīdzekli, ja tās vēlēsies ieceļot nolūkā apmeklēt Latvijā dzīvojošus vecākus, bērnus vai laulāto. Šādā gadījumā attiecīgā persona varēs lūgt Finanšu izlūkošanas dienestam atļauju iebraukt Latvijas teritorijā.  

Likumprojektā vienlaikus noteikts, ka Finanšu izlūkošanas dienests varēs izsniegt attiecīgu atļauju arī gadījumos, kad pieteikumu iebraukt Latvijā lūgs izskatīt ārlietu ministrs īpašos ar nacionālo drošību saistītos jautājumos. Atļauju iebraukt un uzturēties Latvijas teritorijā varēs izsniegt uz laiku līdz trīs mēnešiem. 

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ar to var iepazīties Saeimas tīmekļa vietnē.   

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties