9. Septembris 2024 17:31
Jaunumi
Tieslietu padomē ievēlēta senatore Rudīte Vīduša
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Par Tieslietu padomes locekli no Augstākās tiesas tiesnešu vidus plēnums 9. septembrī ievēlēja Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori Rudīti Vīdušu.

Administratīvo lietu departaments, izvirzot Rudīti Vīdušu Tieslietu padomes locekļa amatam, uzsver viņas pieredzi tiesneša amatā visās trīs tiesu instancēs, vispusīgas zināšanas tiesību jautājumos, dziļo izpratni par Latvijas tiesību sistēmas pamatvērtībām un tiesībām uz taisnīgu tiesu, kā arī kopumā plašo redzesloku. Senatorei vienmēr ir rūpējusi tiesu varas autoritāte, sabiedrības uzticēšanās tiesu varai un augsta tiesu darba kvalitāte, ko senatore ir veicinājusi, gan strādājot kā tiesnese, gan darbojoties tiesnešu pašpārvaldes institūcijās. Rudīte Vīduša bijusi Latvijas Tiesnešu biedrības viceprezidente, kopš 2018.gada darbojas Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijā. Šis darbs ir ļāvis padziļināti iepazīt gan Latvijas tiesu sistēmas darbības problēmas, gan arī stiprās puses.

Rudīte Vīduša plēnumā norādīja, ka viņas domas par to, kādos virzienos jādarbojas Tieslietu padomei, sakrīt ar Tieslietu padomes darba kārtības akcentiem – tiesu neatkarības stiprināšana un Tieslietu padomes kompetences paplašināšana, līdzsvarojot tiesu varas lomu valsts varas svaros, kā arī tiesu varas neatkarības un atbildības līdzsvarošana pašā tiesu sistēmā. Viņas redzējumā to sekmētu tiesu varas veselīgas attiecības ar citiem varas atzariem, kā arī Eiropas Savienības Tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnešu no Latvijas iesaiste Tieslietu padomes darbā.

Rudītes Vīdušas pilnvaras tiesneša amatā stāsies spēkā ar 16.septembri.

Tieslietu padomes loceklis Augstākās tiesas plēnumam bija jāvēlē, jo senatorei Dzintrai Baltai beidzas pilnvaru termiņš šajā amatā. Tieslietu padomes locekļa amatam bija izvirzītas divas kandidātes – Krimināllietu departamenta senatore Irīna Jansone un Administratīvo lietu departamenta senatore Rudīte Vīduša. Par Rudīti Vīdušu nobalsoja 19 no 31 klātesošā senatora, par Irīnu Jansoni – 10 senatori.

Tieslietu padome ir koleģiāla institūcija, kas piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā. Tieslietu padomes sastāvā ir 15 locekļi – astoņi pastāvīgie locekļi (amatpersonas) un septiņi vēlēti locekļi – Augstākās tiesas plēnuma ievēlēts tiesnesis un seši Tiesnešu konferences ievēlēti tiesneši. Vēlēta Tieslietu padomes locekļa pilnvaru termiņš ir četri gadi. Tieslietu padomes locekli var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties