13. Septembris 2024 13:44
Jaunumi
Turpinās darbs pie Tieslietu akadēmijas izveides

Piektdien, 13. septembrī, notika Tieslietu padomes sēde, kurā Tieslietu ministrija un Tiesu administrācija informēja par Tieslietu akadēmijas projekta virzību.  

Sēdē Tieslietu ministrija prezentēja likumprojektu par Tieslietu akadēmiju. Tieslietu akadēmija tiek veidota ar mērķi nodrošināt efektīvu un ilgtspējīgu tālākizglītības sistēmu tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, prokuroriem, prokuratūras darbiniekiem un izmeklētājiem. 

Tiek plānots, ka Tieslietu akadēmijas funkcionālo pārraudzību īstenos Tieslietu padome, bet institucionālo pārraudzību nodrošinās Ministru kabinets ar tieslietu ministra starpniecību. Attiecībā uz Tieslietu padomes kompetenci likumprojekts paredz, ka Tieslietu padome noteiks Tieslietu akadēmijas mācību stratēģiskos mērķus un virzienus, kā arī programmu veidošanas principus, apstiprinās mācību programmu un ikgadējo mācību plānu, noteiks kārtību, kādā tiks izraudzīti mācību pasākumu vadītāji, kā arī atlīdzības likmes veidošanas principus. Tāpat Tieslietu padome noteiks direktora amata pretendentu atlases kārtību un izveidos atlases komisiju, apstiprinās Tieslietu akadēmijas darbības stratēģiju, sniegs viedokli par Tieslietu akadēmijas budžeta projektu, kā arī uzklausīs ziņojumu par Tieslietu akadēmijas gada darba rezultātiem. Drīzumā Tieslietu padome uzsāks darbu pie Tieslietu akadēmijas direktora atlases kārtības izstrādes un atlases komisijas izveides. 

Tieslietu akadēmija darbu sāks 2025. gada 1. janvārī. 

Tieslietu akadēmija ir Tieslietu ministrijas prioritārais projekts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plānā. Pakāpeniski tās darbības uzturēšanu pārņems valsts un Tieslietu akadēmija tiks finansēta galvenokārt no valsts budžeta.  

Tieslietu ministrija vienlaikus ar Tieslietu akadēmijas likumprojektu virza arī grozījumus likumā „Par tiesu varu”, precizējot Tieslietu akadēmijas darbībā iesaistīto institūciju kompetenci mācību jautājumos.  

Tieslietu padome iecēla tiesnesi Sandru Bakmani par Vidzemes apgabaltiesas priekšsēdētāja vietnieka, Civillietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju. Vidzemes apgabaltiesas priekšsēdētāja vietnieka amata vieta bija atbrīvojusies saistībā ar tiesneses Ingunas Pinnes došanos izdienas pensijā. 

Tieslietu padome lēma papildināt arī 2024. gada 16. un 17. septembrī notiekošās Latvijas tiesnešu neklātienes konferences darba kārtību, saistībā ar nepieciešamību ievēlēt jaunu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekli no Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta senatoru vidus. Līdzšinējā Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekle, Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta senatore Rudīte Vīduša 2024. gada 9. septembrī ievēlēta Tieslietu padomē, un atbilstoši likumam Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļa statuss nav savienojams ar Tieslietu padomes locekļa pienākumu pildīšanu. 

Papildu informācija: 

Plašāka informācija par Tieslietu akadēmiju pieejama Tieslietu padomes mājaslapā.  

Ja ir beidzies likumā noteiktais tiesas priekšsēdētaja vietnieka amata pilnvaru termiņš, Tieslietu padome pēc Tiesu administrācijas priekšlikuma ieceļ priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju no priekšsēdētāja vietnieku vidus, ja vietnieku nav – no attiecīgās tiesas tiesnešu vidus. 

Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kura veic tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanu. 

2024. gada 10. jūnijā Tieslietu padome lēma, ka Latvijas tiesnešu neklātienes konference norisināsies šī gada 16. un 17. septembrī. Konferencē plānots ievēlēt divus Tieslietu padomes locekļus no apgabaltiesas tiesnešu vidus un trīs Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļus – divi no rajona (pilsētas) tiesas tiesnešu vidus un viens no apgabaltiesas tiesnešu vidus. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties