17. Oktobris 2024 12:49
Jaunumi
18. oktobrī notiks Tieslietu padomes sēde

Piektdien, 18. oktobrī, notiks Tieslietu padomes sēde, kurā tiks skatīti vairāki ar tiesu sistēmas attīstību un tiesnešu karjeru saistīti jautājumi.  

Tieslietu padome lems par tiesnešu, tiesas darbinieku, prokuroru un prokuroru palīgu 2025. gada mācību plānu.  

Tieslietu padome vērtēs arī Tieslietu ministrijas un Augstākās tiesas sagatavotos rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas budžeta pieprasījumus nākamajam gadam.  

Tieslietu padome vēlēs Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietnieku, jo līdzšinējai Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniecei, senatorei Dzintrai Baltai beidzās pilnvaru termiņš Tieslietu padomes locekles amatā un Tieslietu padomē no Augstākās tiesas tiesnešu vidus 2024. gada 9. septembrī ievēlēta senatore Rudīte Vīduša. 

Tāpat Tieslietu padome uzklausīs Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātu Juri Jurisu. Juris Juriss tiek izvirzīts vakantajam Satversmes tiesas tiesneša amatam, jo saistībā ar stāšanos Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatā 2024. gada 2. septembrī beidzās pilnvaru termiņš tiesnesim Artūram Kučam.  

Tieslietu padome plāno iecelt arī Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieku. Uz minēto amata vietu kandidē Zemgales rajona tiesas tiesneses Inna Lipša, Dace Ruško un Kristīne Vanaga.  

Tieslietu padome lems arī par Rīgas pilsētas tiesas tiesneses Ilzes Vanagas pārcelšanu Zemgales apgabaltiesas tiesneša amatā. 

Papildu informācija: 

Tieslietu padomes viena no funkcijām ir tiesnešu, tiesu darbinieku mācību programmu saturu apstiprināšana.  

Saskaņā ar likumu „Par tiesu varu” Tieslietu padome sniedz viedokli par Augstākās tiesas un Tieslietu ministrijas sagatavotajiem tiesu budžeta pieprasījumiem.  

Pamatojoties uz likumu „Par tiesu varu” Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietnieku ievēlē Tieslietu padome no tajā pārstāvēto tiesnešu vidus. 

Pamatojoties uz Satversmes tiesas likumu, Saeimas prezidijs par Satversmes tiesas tiesneša kandidātu informē Tieslietu padomi, uzaicinot sniegt viedokli. 

Atbilstoši esošajai kārtībai Tieslietu padome pēc Rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka un tiesu nama priekšsēdētāja amata kandidātu izvērtēšanas komisijas atzinuma saņemšanas, lemj par kandidāta iecelšanu amatā. 

Tieslietu padomes viena no funkcijām saskaņā ar likumu „Par tiesu varu” ir pirmās instances tiesas tiesneša pārcelšana darbā apgabaltiesā.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties