30. Septembris 2003 /NR. 35 (293)
Par Krimināllikuma piemērošanu un vārda brīvību
Dr.iur.
Artūrs Kučs
 

Par Krimināllikuma piemērošanu un vārda brīvību

Mag.iur. Artūrs Kučs, LU Juridiskās fakultātes Cilvēktiesību institūta pētnieks, Sabiedriskās politikas centra “PROVIDUS” stipendiāts, – “Latvijas Vēstnesim”

KUCS.JPG (11995 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Raksta pamatā – referāts seminārā “Goda un cieņas aizsardzība Krimināllikumā”, kas notika Rīgā 19. septembrī

Raksturojot Krimināllikuma normas, kas regulē goda un cieņas aizskaršanu, vispirms jāmin vispārējās Krimināllikuma normas: KL 156.pantu par goda aizskaršanu; KL 157.pantu par neslavas celšanu un KL 158.pantu par goda aizskaršanu un neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī. Bez tam Krimināllikums paredz arī divus kvalificētos pantus par goda un cieņas aizsardzību. Te jāmin KL 271.pants, kas paredz atbildību par varas pārstāvja vai citas valsts amatpersonas goda un cieņas aizskaršanu, un KL 339.pants, kas attiecas uz noziedzīgiem nodarījumiem militārajā dienestā un paredz atbildību par militārpersonas goda aizskaršanu.

Runājot par vispārējiem Krimināllikuma pantiem, atgādināšu, ka šī gada jūnijā Saeima pieņēma grozījumus Krimināllikuma 156.pantā un 157.pantā, izslēdzot kā sodu arestu, bet paaugstinot par šiem nodarījumiem piemērojamo maksimālo naudas soda apmēru.1 Iepazīstoties ar lietām, kas nonāk tiesās par šiem jautājumiem, domāju, ka šāds solis ir likumsakarīgs un par šādiem nodarījumiem vispiemērotākais būtu tieši naudas sods. Jāsaka, ka tiesas visās lietās no tām, kas man bija pieejamas saistībā ar šiem trijiem vispārīgajiem goda un cieņas aizsardzības pantiem, bija piemērojušas tieši naudas sodu.2

Taču neizmainīts tā arī palicis KL 158.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties