21. Janvāris 2014 13:15
Jaunumi
Atvērts elektrības tirgus: ko iesākt ar noslēgtajiem pakalpojumu līgumiem?
1
Atvērta tirgus apstākļos vairs nepastāvēs regulēti elektroenerģijas tarifi, bet tirgotāji nodrošinās lietotājiem dažādus elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumus, savstarpēji vienojoties par cenu un citiem tirdzniecības nosacījumiem.
Evija Trifanova, Leta

Līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa apmēram 850 000 mājsaimniecību būs iespēja kļūt par aktīviem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem un pirkt elektrību brīvajā tirgū, izvēloties sev izdevīgāko piedāvājumu. Savukārt tiem lietotājiem, kuri nevēlēsies mainīt tirgotāju vai izskatīt citus piedāvājumus, esošie līgumi nebūs jāpārslēdz.

Elektroenerģijas tirgus atvēršanas galvenie ieguvumi ir lielāka konkurence tirgotāju sektorā un lielāka tirdzniecības piedāvājumu izvēle, iespējas lietotājiem saņemt vajadzībām  atbilstošāko piedāvājumu un tirgotājam sagatavot piedāvājumu atbilstoši  katra lietotāja elektroenerģijas patēriņa  raksturam.

Šā brīža situācija

Kopš 2007.gada, uzsākot atvērt elektrības tirgu Latvijā atbilstoši Eiropas Savienības enerģijas tirgus liberalizācijas prasībām un uz tām balstītajam Baltijas enerģijas tirgu starpsavienojumu plānam, Ekonomikas ministrijas mērķis ir bijis nodrošināt pēc iespējas vieglāku un ērtāku šo tirgus atvēršanas procesu. Ministru kabineta sēdē šā gada 21.janvārī tika atbalstīti Ministru kabineta noteikumi „Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi”, kas paredz kārtību, kādā arī mājsaimniecības varēs iesaistīties brīvajā tirgū.

Jāpaskaidro, ka atvērta tirgus apstākļos vairs nepastāvēs regulēti elektroenerģijas tarifi, bet tirgotāji piedāvās lietotājiem dažādus elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumus, no kuriem lietotājs varēs izvēlēties sev izdevīgāko, vienojoties ar tirgotāju par elektroenerģijas cenu un citiem tirdzniecības nosacījumiem.

Atveroties un attīstoties elektroenerģijas tirgum mājsaimniecībām, mainīsies arī elektroenerģijas iegādes principi, paplašinoties dažādiem piedāvājumiem. Piemēram, ja šobrīd iedzīvotāji maksā tikai par elektroenerģijas piegādi, tad viens no elektroenerģijas tirgotājiem no šā gada 1.aprīļa to piedāvās komplektā ar citiem pakalpojumiem: telefonsarunas + internets + televīzija + elektroenerģija. Tādējādi iedzīvotāji varēs ietaupīt uz vairāku rēķinu komisijas maksām, kopumā saņemot izdevīgāku piedāvājumu. Elektroenerģija ir prece, kuru turpmāko gadu laikā varēs piedāvāt arī komplektā ar dažādiem citiem pakalpojumiem un produktiem.

Tirgus atvēršanas nosacījumi mājsaimniecībām ir ērti un vienkārši – piemērotākā piedāvājuma izvēle, tirdzniecības līguma noslēgšana un viena rēķina apmaksa. Savukārt, ja mājsaimniecība neplāno mainīt tirgotāju vai izvēlēties citu piedāvājumu, tad tai elektroenerģiju piegādās esošais tirgotājs saskaņā ar universālā pakalpojuma nosacījumiem.

Universālā pakalpojuma nosacījumi - terminēts 12 mēnešu tirdzniecības līgums, kurā elektroenerģijas cena ir fiksēta visu līguma darbības laiku, un lietotājam ir tiesības šo līgumu izbeigt pirms tā darbības beigām bez līguma laušanas maksas.

Nākotnes perspektīva

  • Piemērotākā piedāvājuma izvēle

Atvērta tirgus apstākļos dažādi tirgotāji piedāvās lietotājiem dažādus tirdzniecības produktus, no kuriem lietotājs varēs izvēlēties sev izdevīgāko, vienojoties ar tirgotāju par elektroenerģijas cenu un pārējiem tirdzniecības nosacījumiem. Plānots, ka tirgotāji savus piedāvājums sāks izteikt jau janvāra beigās. Ja mājsaimniecība jau no šā gada 1.aprīļa vēlēsies kļūt par aktīvu tirgus dalībnieku, tai līdz 15.martam būs jāizvērtē piedāvājumi un jāizvēlas sev piemērotākais. Ja mājsaimniecība nevēlēsies neko mainīt, tā turpinās saņemt elektroenerģiju no esošā tirgotāja saskaņā ar universālā pakalpojuma nosacījumiem.

  • Jauna tirdzniecības līguma noslēgšana

Pēc piemērotākā piedāvājuma izvēles mājsaimniecībai jāsazinās ar attiecīgo tirgotāju un jānoslēdz elektroenerģijas tirdzniecības līgums.

Jāatceras, ka tirgotāju maiņa var notikt mēneša pirmajā datumā. Lai mainītu tirgotāju, mājsaimniecībai jānoslēdz elektroenerģijas tirdzniecības līgums ar jauno tirgotāju līdz iepriekšējā mēneša 15.datumam; tad jaunais tirgotājs būs atbildīgs par elektroenerģijas piegādi no nākošā mēneša 1.datuma. Tālākos ar tirgotāja maiņu saistītos jautājumus risinās izvēlētais jaunais tirgotājs.

  • Vienota rēķina apmaksa un vienota klientu apkalpošana

Mājsaimniecības no tirgotāja saņems vienu rēķinu, kurā būs ietverta maksa par patērēto elektrību, sistēmas pakalpojumiem, obligātā iepirkuma komponentēm un pievienotās vērtības nodokli.

Visu klientu apkalpošanu nodrošinās izvēlētais tirgotājs, kurš risinās arī visus lietotājam neskaidros jautājumus un problēmas. Sadales sistēmas operators (AS „Sadales tīkls”) nodarbosies tikai ar tehniskiem jautājumiem un lietotājam ar sadales sistēmas operatoru ikdienā nebūs jāsazinās, jo visa komunikācija būs organizēta caur tirgotāju.

Regulatora loma

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija arī atvērtā elektroenerģijas tirgū turpinās pildīt regulatora lomu, izvērtējot un apstiprinot pārvades un sadales pakalpojumu tarifu, kā arī apstiprinot obligātās iepirkuma komponentes, uzraugot elektroenerģijas tirgus darbību.

Elektroenerģijas tirgū uz līdzvērtīgiem noteikumiem ir iespējams darboties ikvienam elektroenerģijas tirgotājam, tādējādi veicinot godīgu konkurenci. Regulatora pienākums būs nodrošināt Latvijas vairumtirgus uzraudzību un manipulāciju novēršanu elektroenerģijas tirgū. Regulators nodrošinās arī strīdu izskatīšanu starp lietotāju un pakalpojumu sniedzēju gadījumos, kad būs radušās kādas nesaskaņas, ko abas puses nespēs atrisināt savstarpēji vienojoties.

Izmaiņas normatīvajā regulējumā

Ministru kabineta noteikumu projekts „Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” detalizēti nosaka kārtību, kādā elektroenerģijas lietotājam piegādā elektroenerģiju un izbeidz tās piegādi, kā arī  elektroenerģijas tirgotāja, sistēmas operatora un lietotāja tiesības un pienākumus elektroenerģijas piegādē un lietošanā, kā arī norēķinos par pakalpojumiem. Vienlaikus tajos ietverts tirgotāja maiņas process, elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas principi, universālā pakalpojuma nosacījumi, pēdējās garantētās piegādes sniegšanas regulējums un tās cenas noteikšana. Tāpat noteikumos paredzēta kārtība un gadījumi, kādos sistēmas operators vai tirgotājs ir tiesīgs pārtraukt elektroenerģijas piegādi tiem lietotājiem, kuri nav samaksājuši par saņemto elektroenerģiju vai sistēmas pakalpojumiem, vai nav izpildījuši citas saistības pret sistēmas operatoru vai tirgotāju.

Pēc šo Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās 2014.gada 1.aprīlī spēku zaudēs Ministru kabineta 2011.gada 29.novembra noteikumi Nr.914 „Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi”. 

 

 

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ex officio Koala
21. Janvāris 2014 / 14:16
0
ATBILDĒT
Ak, šausmas, vēl arī tas.... Es pat nezinu, ar kādām metodēm, lai šīs inovatīvās pārmaiņas izskaidroju savai vecmāmiņai, kurai arī ir tiesības IZVĒLĒTIES izdevigāko piedāvājumu. Te pat jurists var galvu lauzt, domāt, vai elektrību labāk pirkt kopā ar interneta pakalpojumiem vai piena piegādi pa vadu, kur nu vēl to apjaust mūsu sirmajai paaudzei. :(
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties