13. Februāris 2014 13:55
Jaunumi / Satversmes preambula
Saeima lems par Satversmes papildināšanu ar ievadu jeb preambulu
Satversmes grozījumu autori uzsver, ka konstitūcijā paredzēts norādīt galvenās vērtības, uz kurām balstās mūsu sabiedrība, kā arī galvenos faktorus, kas veido mūsu identitāti.
Ieva Čīka, Leta

Saeima ceturtdien, 13.februārī, nolēma nodot izskatīšanai parlamenta komisijās ierosinātos grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz pamatlikumu papildināt ar ievaddaļu jeb preambulu. Par likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 58, bet pret bija 28 deputāti.

Likumprojekta iesniedzēju vārdā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne Saeimas sēdē uzsvēra, ka demokrātiska valsts balstās uz noteiktām vērtībām un principiem un daudzās valstīs šie principi ir atklāti konstitūcijas rakstītajā tekstā.

„Gandrīz visas konstitūcijas, kas ir pieņemtas pēc Otrā pasaules kara, satur šādas vairāk vai mazāk izvērstas preambulas jeb ietvarus. Tas palīdz cilvēkiem izprast savas valsts būtību, pamatvērtības un darbības principus. Šāda izpratne veicina pilsoņu konstruktīvu un atbildīgu līdzdalību savas valsts veidošanā, līdz ar to stiprina demokrātiskas valsts iekārtu,” uzrunājot Saeimu, teica I.Čepāne.

„Ievadā tiek atgādināts, ka Latvijas valsts ir latviešu nācijas valstsgribas un pašnoteikšanās tiesību īstenojums, tajā tiek apstiprināti nācijas valsts galvenie mērķi un norādīts, ka Latvijas valsts mērķis ir garantēt latviešu nācijas, tās valodas un kultūras ilglaicīgu pastāvēšanu cauri gadsimtiem – tā ir valsts nācijas būtība. Latvijas valsts mērķis ir nodrošināt ikviena cilvēka un visas tautas brīvību un veicināt labklājību,” Saeimas sēdē sacīja I.Čepāne.

Tāpat I.Čepāne atzīmēja, ka Satversmes ievads „pauž attieksmi pret lielajiem Latvijas vēstures notikumiem un samezglojumiem kopš valsts dibināšanas – brīvības cīņām, nacistu un padomju okupācijām, pretošanos un brīvības atgūšanu uz valsts nepārtrauktības pamata, nosoda okupācijas režīma noziegumus. Ievads atklāj Latvijas valsts darbības virsprincipus, kas atbilst modernai, demokrātiskai, nacionālai valstij. Tāpat tiek uzsvērta cilvēka cieņa un cilvēktiesības, ar ko ir saistīta visa valsts darbība, un norādīts arī uz mazākumtautību tiesībām”.

Satversmes grozījumu autori uzsver, ka konstitūcijā paredzēts norādīt galvenās vērtības, uz kurām balstās mūsu sabiedrība, kā arī galvenos faktorus, kas veido mūsu identitāti. „Preambulas projektā arī uzsvērta latviešu valodas īpašā loma identitātē un saliedētas sabiedrības veidošanā. Tāpat norādīts uz indivīda atbildību un saistību ar sabiedrību, kā arī atzīmēta Latvijas loma starptautiskajā un Eiropas kontekstā,” no Saeimas tribīnes akcentēja I.Čepāne.

Saeima likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” nodeva izskatīšanai visām Saeimas komisijām, par atbildīgo komisiju nosakot Saeimas Juridisko komisiju. Par Satversmes papildināšanu ar ievaddaļu Saeimai vēl jālemj trijos lasījumos.

Jāpiebilst, ka pagājušajā nedēļā, 3.februārī, Saeimas deputāte I. Čepāne valdību veidojošās koalīcijas padomes sēdē prezentēja jaunu Satversmes preambulas jeb ievaddaļas paplašināšanas projekta variantu, kas publicēts arī šī nedēļas žurnālā "Jurista Vārds".

Jaunajā projektā atšķirībā no iepriekšējā preambulas nosaukums aizvietots ar vārdu "Ievads", teksts ir apjoma ziņā ievērojami saīsināts un koncentrētāks, vienlaikus skaidrāk uzsvērts valsts nepārtrauktības (kontinuitātes) princips, minēta pretošanās abām okupācijām, kā arī paplašināti skaidrota latviešu valodas kā valsts valodas loma.



 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
SATVERSMES PREAMBULA
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties