15. Septembris 2015 13:08
Jaunumi
Piedāvā metodikas maksājumu aprēķināšanai par dzīvojamā mājā saņemtajiem pakalpojumiem

Ministru kabinets šā gada 15.septembra sēdē apstiprināja kārtību, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem.

Kārtībā ir ietvertas arī metodikas un kritēriji, kādā aprēķināma dzīvokļu īpašnieku apmaksājamā daļa par saņemtajiem ūdensapgādes un kanalizācijas, sadzīves atkritumu izvešanas un siltumenerģijas vai dabasgāzes piegādes pakalpojumiem.

Kārtība izstrādāta, lai noteiktu taisnīgu savstarpējo maksājumu sadali starp visiem dzīvojamās mājas īpašniekiem, kā arī dotu iespēju dzīvojamās mājas īpašniekiem lemt par citu kritēriju vai metodikas izmantošanu, kas atšķiras no dzīvojamo māju īpašnieku līdz šim izmantotajiem kritērijiem vai metodikas.

Iedzīvotāju ērtībai, kārtībā ir ietvertas arī 20 metodikas, no kurām dzīvokļu īpašnieki varēs izvēlēties piemērotāko metodiku maksājamās daļas aprēķināšanai par siltumenerģiju vai dabasgāzi. Jānorāda, ka katru no šīm metodikām būs iespējams piemērot tikai tad, ja dzīvojamās mājas siltumapgādes sistēma tehniski nodrošina attiecīgā siltumenerģijas patēriņa veida izmantošanu, kā arī ievērojot dzīvojamā mājā esošās siltumenerģijas uzskaites iespējas. Tādēļ, atkarībā no siltumapgādes sistēmas tehniskajām iespējām, kā arī mājā izmantotās uzskaites, dzīvokļu īpašniekiem būs pieejamas līdz trīs metodikām, no kurām viena būs jāizvēlas maksājamās daļas noteikšanai.

Jaunajā kārtībā ietvertais regulējums būs piemērojams gan tiešo norēķinu gadījumā, gan arī, ja norēķini tiks veikti ar pārvaldnieka starpniecību. Tajā pašā laikā jaunā kārtība neietekmēs šobrīd praksē pastāvošās pielīgtās vai ar normatīvo aktu noteiktās norēķinu kārtības, kuras šobrīd tiek izmantotas katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamās daļas par saņemto pakalpojumu noteikšanai. Tādēļ dzīvojamās mājas īpašniekiem būs jāizvēlas jaunajā kārtībā paredzēto metodiku vai kritērijus tikai gadījumos, ja dzīvokļu īpašnieki vēlēsies noslēgt jaunu līgumu ar attiecīgā pakalpojumu sniedzēju.

Dzīvokļu īpašniekiem, slēdzot līgumu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu, būs jāietver arī kritēriji un metodika, pēc kādiem tiek noteikta, aprēķināta un uzskaitīta katra dzīvojamās mājas īpašnieka (arī dzīvokļa īpašnieka) maksājamā daļa par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu. Šos kritērijus un metodiku nosaka dzīvojamās mājas īpašnieki, ievērojot Ministru kabineta apstiprināto kārtību.

Detalizētāk ar Ministru kabineta noteikumiem "Noteikumi par kārtību kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem" var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties