24. Novembris 2017 14:34
Jaunumi
Publicēts pētījums par tiesu praksi krimināllietās par noziedzīgiem nodarījumiem pret nepilngadīgā tikumību un dzimumneaizskaramību

Šā gada pavasarī Latvija Tiesnešu mācību centrā norisinājās vērienīgas mācības tiesnešiem, prokuroriem un citiem juristiem par seksuālas vardarbības pret bērniem apkarošanu un tiesu sistēmas lomu cīņā ar to. Papildus mācību pasākumiem tika veikts pētījums „Tiesu prakse krimināllietās par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, kas izdarīti ar nepilngadīgo”.

Pētījuma mērķis ir nodrošināt tiesību normu vienveidīgu izpratni un piemērošanu. Pētījumā apkopota visu tiesu instanču tiesu prakse 2014.–2016. gadā par noziedzīgiem nodarījumiem, par kuru izdarīšanu tiesas nolēmums ir stājies spēkā. Pētījumā apkopota tiesu prakse par noziedzīgiem nodarījumiem, kas paredzēti Krimināllikuma 159. panta otrajā un trešajā daļā, 160. panta trešajā, ceturtajā, piektajā un sestajā daļā, 161. pantā, 162. pantā un 162.1pantā.

Pētījuma autori ir Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns un Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta zinātniski analītiskā padomniece Nora Magone. Pētījums veikts ar Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļas informatīvu atbalstu.

Tiesu prakses apkopojums tapis projekta „Profesionālas mācības tiesnešiem un prokuroriem: Seksuālas vardarbības pret bērniem apkarošana” ietvaros. Projektu īstenoja Latvijas Tiesnešu mācību centrs sadarbībā ar partneriem no ASV. Projektu finansiāli atbalstīja The Kids First Fund, ASV vēstniecība Latvijā un Baltic American Freedom Foundation (BAFF).

Tiesu prakses apkopojums apspriests Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta tiesnešu sapulcē.

Pētījums „Tiesu prakse krimināllietās par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, kas izdarīti ar nepilngadīgo” pieejams Augstākās tiesas mājaslapā sadaļā Judikatūra/ Tiesu prakses pētījumi/ Krimināltiesības

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties