5. Maijs 2020 13:28
Jaunumi
Bordāns: PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanas komisija turpina darbu pie zaudējumu kompensācijas prasības sagatavošanas
1

Komisija PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai (Komisija) turpina mērķtiecīgu Saeimas 2005. gada 12. maija deklarācijas "Par Latvijā īstenotā Padomju Sociālistisko Republiku Savienības totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu” izpildi.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Neskatoties uz austrumu kaimiņa propagandas mašinērijas un viņas līdzskrējēju apgalvojumiem par saulaino dzīvi PSRS, mēs zinām, ka tā nebija. 50 gadus ilgais PSRS okupācijas armijas uzturēšanās laiks Latvijā raksturojās ar klaju patvaļu, cietsirdīgu un impērisku attieksmi pret Latviju un tās pamatiedzīvotājiem. Mūs mēģina parādīt kā vājus un nevarīgus, bet arī tie ir meli. Latvija, Lietuva un Igaunija visā okupācijas periodā no sava budžeta 30% - 48% atdeva kopējam PSRS budžetam. Latvijas gadījumā tie bija 48%! Pusi no ieņēmumiem, kurus esam gatavi pilnībā aprēķināt un atgūt!”

Otrdien, 5. maijā, Ministru kabinets iepazinās ar Komisijas izstrādāto informatīvo ziņojumu par 2019. gadā veiktajiem pasākumiem un 2020. gadā plānotajiem darbiem.

Pērn Komisijas darbs notika piecos virzienos – Latvijas tautsaimniecībai, videi un demogrāfijai nodarīto zaudējumu aprēķināšana, kā arī PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa darbības rezultātā Latvijai nodarīto zaudējumu apzināšana.

Tāpat arī Komisija turpināja veikt pasākumus, lai sagatavotu juridisko pamatojumu starptautiskas prasības celšanai starptautisko tiesību organizācijās. Šogad Komisija sagatavos starptautisko organizāciju – Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Savienības un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas – pieredzes apkopojumu, lai Latvijas prasību sastādītu atbilstoši starptautiskajiem standartiem.

Komisija turpinās arī darbu pie padomju režīma represēto personu datu bāzes veidošanas, lai Latvijas sabiedrība varētu iegūt pilnu informāciju par noziegumiem pret konkrētiem Latvijas iedzīvotājiem. Šogad tiks veikta Latvijas PSR un PSRS budžeta izdevumu kompleksa analīze par laika periodu no 1946.-1960. gadam, lai iegūtu pilnu ainu par PSRS koloniālo politiku Latvijā.

Ar informatīvo ziņojumu iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā. Plašāk ar Komisijas pētījumiem var iepazīties Komisijas mājaslapā.

Komisija izveidota 2005. gada 5. augustā un darbojās līdz 2009. gada 1. augustam, kad krīzes dēļ tās darbība uz laiku tika apturēta, taču 2013. gadā pēc tieslietu ministra J. Bordāna priekšlikuma tās darbību atjaunoja.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Skolnieciņš no sidrabbirzs
14. Jūnijs 2021 / 23:16
0
ATBILDĒT
Tagad ir 21. gadsimts. Mūsu mīļā Latvija ir brīva un neatkarīga valsts. Latviešu tauta dzīvo priekā un laimē. Valstī valda miers un saticība. Mums ir palaimējies dzīvot demokrātijas laikmetā, kad cilvēktiesības ir valsts prioritāte. Diemžēl ne vienmēr latviešiem ir tā veicies. Šodien, 14. jūnijā, aprit 80 gadi kopš 1941. gada deportācijām. Nepilnu gadu pēc tā, kad noziedzīgā Padomju Sociālistisko Republiku Savienība 1940. gada 17. jūnijā veica Latvijas Republikas okupāciju un sekojošu aneksiju, okupētājā Latvijā notika vardarbīga iedzīvotāju izsūtīšana uz attāliem PSRS reģioniem. Noziedzīgā komunistiskā partija šķīra ģimenes un atņēma dzimtām to īpašumus. Tā nogalināja nevainīgus cilvēkus bez tiesas un pierādījumiem. Šajā “likteņu gaļas mašīnā” cieta apmēram 15 424 cilvēki. Šodien, šīs traģēdijas 80 gadadienā, iedegsim tumši zilu svecīti uz sēru galda. Uzvilksim kaklā pērkonkrustu. Lūgsim visvareno sentēvu Dievu Pērkonu. Lūgsim visvareno Pērkonu – Debesu Tēvu, lai Pērkons pasargā mūsu valsti un tautu no naidniekiem un nelabvēļiem! Lai Pērkoņtēva svētie zibeņi sasper visus Latvijas un latviešu tautas ienaidniekus! Lai pērkonkrusts griežas! Lai Austras koks zeļ un plaukst! Visa slava Pērkonam! Visa slava Pērkonam – Debesu Tēvam!!!
Ar cieņu pret sentēviem, Skolnieciņš no sidrabbirzs [Latvju Dievu dēls]
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Latvju Dievi mūžam viedi.
#Latvija #LatvijasRepublika #LatvijasOkupācija #LPSR #deportācijas #represijas #nacionalizācija #vardarbība #SarkanaisTerors #Maskava #Kremlis #KomunistiskieNoziegumi #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #Māra-VeļuMāte #Māra-ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #saticība #iecietība #miers #sidrabbirzs
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties