9. Oktobris 2020 15:51
Jaunumi
Šā gada deviņos mēnešos ievērojami vairāk kontrafakto preču kravas un sūtījumi nekā visā 2019.gadā kopā

Aicinot aizdomāties par viltotu preču izplatību un to nodarīto kaitējumu, Patentu valde sadarbībā ar Tieslietu ministriju, VID Muitas pārvaldi, Valsts Policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi un Patērētāju tiesību aizsardzības centru atklāja izglītojošu kampaņu “Viltotā realitāte… joprojām realitāte”. Šogad īpaša uzmanība tiek pievērsta trim jomām: kosmētikas un higiēnas preču, medikamentu un rotaļlietu viltojumiem, kuru aprite Latvijā veido 33 miljonu eiro zaudējumus oriģinālo preču ražotājiem, kā arī var radīt bīstamas un neatgriezeniskas sekas cilvēku veselībai un drošībai.

“Viltotu preču izplatība Latvijā turpina pieaugt, par ko liecina sadarbības iestāžu apkopotā informācija. Cilvēki mēdz izvēlēties lētākas preces, nerēķinoties ar riskiem, ka tās var kaitēt gan pašu, gan tuvinieku veselībai,” saka Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis, piebilstot, ka īpaši aktuāla problēma kļūst brīžos, kad iedzīvotāju ieņēmumi nav tik stabili un paredzami, tāpēc oriģinālajām precēm tiek meklēti lētāki aizvietotāji, nedomājot par to, kādas sekas var rasties, “pērkot nezināmas izcelsmes atdarinājumus, tostarp medikamentus vai kosmētiku, var rasties gan dažādas alerģiskas reakcijas, gan arī apdraudējumi veselībai, tāpēc katru reizi, domājot par lētākām alternatīvām, iesakām apdomāt to, kā tas var ietekmēt turpmāko dzīves kvalitāti.”

Valsts Ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka  deviņos mēnešos 160 gadījumos atklātas kontrafakto jeb viltoto preču kravas un sūtījumi, kas ir ievērojami vairāk nekā visā 2019. gadā kopā, kad šādu gadījumu bija vien 141.

Kopumā kontrafakto preču kravās bija 19 427 vienības. Aizturēto preču vidū ir apģērbi un to aksesuāri, parfimērija un kosmētika, kā arī automašīnu aksesuāri, sporta preces, mobilie telefoni un to detaļas, u.c.  

“Iepriekšējos piecos gados muita aizturējusi vairāk nekā 74 tūkstošus vienību viltotu medikamentu, gandrīz 5 tūkstošus viltotu parfimērijas un kosmētikas preču un vairāk nekā trīsarpus tūkstošus viltotu rotaļlietu. Daļa no šīm precēm atklātas, veicot pasta sūtījumu kontroli, kas liecina, ka viltotu preču pieejamība nepārtraukti paplašināšanās, strauji augot tirdzniecībai internetā,” saka VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties