16. Oktobris 2020 11:46
Jaunumi
Pēc patentu datubāzes izveidošanas, ievērojami samazinājies pieprasījumu skaits datu saņemšanai

Kopš pavasarī tika izveidota publiskā patentu datubāze, ievērojami samazinājies pieprasījumu un iesniegumu skaits, lai saņemtu datus par patentu statusu un veiktajiem maksājumiem, ko iespējams apskatīties elektroniski bez maksas, izmantojot Patentu valdes piedāvātos e-pakalpojumus.

Patentu valdes apkopotā informācija liecina, ka ievērojami jeb par 30% samazinājies pieprasījumu skaits pēc datiem par patenta statusu, savukārt vēl vairāk jeb par 40% sarucis saņemtu iesniegumu skaits par veiktajiem maksājumiem un apliecinājumiem. Tas savukārt ievērojami samazinājis birokrātiju un darbinieku noslodzi, gatavojot atbildes uz pieprasījumiem šajās divās jomās.

“Laikā, kad valstī tiek ieviesti arvien jauni ierobežojumi pandēmijas dēļ, mēs varam nodrošināt attālinātu informācijas pieejamību nepārtrauktā režīmā, kas ievērojami atvieglo zinātnieku, izgudrotāju, pētnieku un uzņēmēju ikdienu, tādēļ esam priecīgi, ka pirmie rezultāti ir tik ievērojami, ļaujot cerēt, ka arī pārējie e-pakalpojumi gūs atzinību,” saka Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Patentu datubāze tika atklāta šā gada 28. aprīlī, sniedzot iespēju ikvienam meklēt un iegūt informāciju par Latvijā patentētiem izgudrojumiem. Pašreiz vienuviet ietverta informācija par vairāk nekā 6000 Latvijas un 38 000 Eiropas patentiem, kā arī 500 papildu aizsardzības sertifikātiem.  Patentu informācija var palīdzēt tās lietotājiem dažādās jomās, tostarp izvairīties no jau zināmu risinājumu izstrādes, izvērtēt sava izgudrojuma patentspēju, iepazīties ar citu īpašnieku patentiem, atrast sadarbības partnerus un licenciārus, nepārkāpt ar savu izstrādājumu citu īpašnieku tiesības, apzināt konkurentu patentus, kas vairs nav spēkā, kā arī gūt idejas tehnoloģiju iespējamajiem uzlabojumiem u.c.

Pašreiz Patentu valde piedāvā 17 dažādus e-pakalpojumus, ko iespējams saņemt pilnībā elektroniski un kas nodrošina iespēju saņemt visus pamatpakalpojumus attālināti. Klientiem tiek nodrošinātas vairākas priekšrocības, tostarp patentu pieteikuma konfidenciāla iesniegšana tiešsaistē bez nepieciešamības ierasties iestādē klātienē, iespēju ērtā veidā veikt ikgadējos maksājumus, u.c. “Lai arī darbs pie e-pakalpojumu izstrādes bija sarežģīts, prasot vairāk nekā 400 dažādas sanāksmes ar iesaistītajām pusēm, risinot kopumā 1500 dažādus problēmpieteikumus, rezultātā izveidotajā sistēmā iebūvētas vairāk nekā 160 dažādas darba plūsmas, dažāda līmeņa automatizācijā,” pauž S. Laganovskis, piebilstot, ka darbs pie e-pakalpojumu attīstības turpināsies arī nākotnē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties