9. Februāris 2021 10:20
Jaunumi
LU JF uzsāk dalību starptautiskā pētniecības projektā par policijas darba digitalizācijas sociālajiem un tiesiskajiem izaicinājumiem

Šī gada februārī tiek uzsākts jauns starptautisks pētniecības projekts par policijas darbā izmantoto digitālo risinājumu sociālajiem, ētiskajiem un tiesiskajiem izaicinājumiem un riskiem.

Pētniecības projekta “Kritiska izpratne par digitāliem un datu analītikas risinājumiem policijas darbā” (CUPP – Critical Understanding of Predictive Policing) mērķis ir veikt visaptverošu analīzi par digitālo transformāciju tiesībaizsardzības jomā, koncentrējoties uz digitālo risinājumu, mākslīgā intelekta un citu jauno tehnoloģiju, lielo datu un prognozējošās analīzes izmantošanu policijas darbībā un to ietekmi uz cilvēkiem un sabiedrību.

“Mēs maz zinām par to, kā mākslīgais intelekts, lielie dati un citas uz datiem balstītas tehnoloģijas ietekmē noziedzīgas uzvedības prognozēšanu, novēršanu un noziegumu risināšanu, kā arī policijas un pilsoniskās sabiedrības attiecības. Mums ir nepieciešams gūt plašāku ieskatu un saprast, kā policijas darbinieki izmanto šos jaunos rīkus un kā tos uztver iedzīvotāji,” norāda CUPP projekta vadītājs Vasilis Galis. Projektā svarīga ir publiskas diskusijas rosināšana par jautājumiem, kas saistīti ar jaunu tehnoloģiju izmantošanu policijas darbā un demokrātisku to pārvaldību. 

Projekta pētniecības programmā ir iekļauti tādi temati kā pretrunīgi vērtētu jaunu policijas datu analīzes platformu ieviešana (Dānija un Zviedrija); pret noteiktām sociālām grupām vērstu aizspriedumu riski, izmantojot gēnu datu bankas datus (Igaunija); sejas atpazīšanas tehnoloģiju un novērošanas kameru ietekme (Latvija un Apvienotā Karaliste); un mākslīgā intelekta pielietojums nākotnes noziegumu prognozēšanai (Norvēģija). Latvijā pamatā tiks pētīti digitālie ceļu satiksmes uzraudzības un policijas un iedzīvotāju mijiedarbes risinājumi, pievēršot uzmanību to sociālajiem, ētiskajiem un tiesiskajiem aspektiem. 

Projektu īstenos universitātes un pētniecības centrs no piecām valstīm – projekta koordinators Kopenhāgenas IT universitāte (Dānija), Dānijas IT profesionāļu asociācija PROSA, Oslo Universitāte (Norvēģija), Sentendrūsas Universitāte (Apvienotā Karaliste), Tallinas Tehnoloģiju Universitāte (Igaunija) un Latvijas partneri – Latvijas Universitāte un nodibinājums “Baltic Studies Centre”. Visās minētajās valstīs jautājumi saistībā ar valsts sektora digitalizāciju ir būtiski politikas veidošanā. Visās iesaistītajās valstīs policija arvien plašāk pielieto digitālos risinājums, izmantojot progresīvu datu analīzi, mašīnmācību un procesu automatizāciju arvien jaunās jomās.

 2021. gada 5. februārī notika oficiāla projekta atklāšanas sanāksme, kurā piedalījās projekta partneri, NordForsk pārstāve, kā arī projekta konsultatīvās padomes locekļi.

Pasākumā ieteikumus projekta dalībniekiem sniedza projekta konsultatīvās padomes dalībnieks, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Gunārs Kūtris, kurš uzsvēra nepieciešamību izvērtēt jauno tehnoloģiju piemērošanas praksi un nodrošināt tiesisku, cilvēktiesībām atbilstošu un atbildīgu to izmantošanu. 

Sanāksmē no Latvijas piedalījās arī Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pētniece Irēna Ņesterova, docents Edmunds Broks un “Baltic Studies Centre” pētnieki Anda Adamsone-Fiskoviča, Emīls Ķīlis and Miķelis Grīviņš.

CUPP ir Ziemeļvalstu Ministru padomes organizācijas NordForsk finansēts starptautisks pētniecības projekts (Nr. 100786), kura pārraudzību Latvijā koordinē LR Izglītības un zinātnes ministrija.

Vairāk par programmu un projektu

Aktuālākā informācija arī projekta Twitter kontā

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties