22. Marts 2021 14:11
Jaunumi
Prokuratūras paziņojums par Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecāku saukšanas pie kriminālatbildības par kompensācijas nedeklarēšanu VID
10

2021. gada 21. martā TV3 raidījumā "Nekā personīga" tika parādīts maldinoša satura sižets par to, ka Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecākiem draud cietumsods par saņemtās kompensācijas nedeklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā.

2020. gada 20. oktobrī Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālā nodaļā tika pieņemts lēmums no kāda kriminālprocesa izdalīt materiālu attiecībā pret divām personām par iespējamu naudas summas lielā apmērā nedeklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Pēc apstākļu noskaidrošanas 2020. gada 20. novembrī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākti divi kriminālprocesi pret divām personām pēc Krimināllikuma 219. panta otrās daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu ienākumu deklarācijā par ienākumiem lielā apmērā. Minētais pants pēc noziedzīga nodarījuma sastāva konstrukcijas ir ar formālu sastāvu, kas nozīmē, ka kriminālatbildība par konkrēto noziedzīgo nodarījumu ir paredzēta neatkarīgi no kaitīgo seku iestāšanos, t.i., noziedzīgs nodarījums ir pabeigts ar brīdi, kad persona, kurai bija pienākums iesniegt deklarāciju, ar nepatiesām ziņām iesniedz to VID. Saskaņā ar Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likuma 19. panta otro punktu deklarācijā tiek uzrādīti visi maksātāja taksācijas periodā (kalendāra gadā) gūtie ienākumi, arī ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 eiro gadā.

2021. gada 23. februārī abi kriminālprocesi nosūtīti Ziemeļkurzemes prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, un 2021. gada 5. martā prokurore pieņēmusi lēmumu par abu personu saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 219. panta otrās daļas.

2021. gada 10. martā likumā noteiktajā kārtībā tika uzrādīti un izsniegti lēmumi par personu saukšanu pie kriminālatbildības (apsūdzības) abām personām. Pēc iepazīšanās ar apsūdzībām zvērināta advokāta D. Vilemsona klātbūtnē apsūdzētie savu vainu atzina un pauda piekrišanu, ka kriminālprocesi tiek izbeigti prokuratūras iestādē, nosacīti atbrīvojot personas no kriminālatbildības.

Ņemot vērā iepriekš minēto, 2021. gada 11. martā prokurore pieņēma lēmumus par abu kriminālprocesu izbeigšanu, nosacīti atbrīvojot personas no kriminālatbildības, ko apstiprinājis amatā augstāks prokurors. Televīzijas sižetā prokuratūra publiski ar pieņemtajiem lēmumiem par kriminālprocesu izbeigšanu klajā nenāca, jo personas ar lēmumiem vēl nav iepazīstinātas. Tas paredzēts š.g. 29. martā advokāta aizņemtības dēļ.

 
 
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
taisnīguma aizstāvis
23. Marts 2021 / 12:33
0
ATBILDĒT
Nekad neesmu redzējis tik atbaidošu noziegumu - neinformēt deklarācijā VID par "ienākumu", kura esamība VID ir izcili zināma, un kurš nav apliekams ar nodokli. Prieks par valsts iestādēm un prokuratūru, kas velta savus resursus un laiku šādu barbarisku noziegumu apkarošanai.
mūs' dārgās tēvijas ieskatā
23. Marts 2021 / 11:21
1
ATBILDĒT
atvietots zaudējums ir ienākums?
Seskis
23. Marts 2021 / 10:14
1
ATBILDĒT
Prokuratūru vainot būtu nevietā - tā ir izplatīta naudas legalizācijas shēma, kas izpaužas apzinātā bērnu slīcināšanā un lielu naudas summu iepludināšanā banku kontos it kā ar nolūku izmaksāt kompensācijas.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 7
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties