8. Jūnijs 2021 09:37
Jaunumi
Latvijas brīvības cīnītājiem jābūt iespējai saņemt nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu
1

Otrdien, 8. jūnijā, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē tiks skatīti Tieslietu ministrijas darba grupas sagatavotie grozījumi likumā “Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu”, kas paredz sekmēt vēsturisko taisnīgumu attiecībā uz visiem brīvības cīnītājiem, kuri Latvijas okupācijas laikā aktīvi iestājās par valstiskās neatkarības atgūšanu.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns atzīst: “Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu ir nepieciešams piešķirt visiem brīvības cīnītājiem, kas to ir pelnījuši. To par iespējamu padarīs Tieslietu ministrijas darba grupas sagatavotais likumprojekts, paredzot rast taisnīgu risinājumu arī individuālos gadījumos.”

Likumprojekts ir vērsts uz vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu. Tas dos iespēju visiem Latvijas brīvības cīnītājiem saņemt oficiālu valsts novērtējumu par viņu paveikto nacionālās pretošanās kustībā, arī tiem, kuriem līdz šim iespēja iegūt nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu bija liegta, turklāt viņi varēs saņemt šā statusa ieguvējiem noteiktās tiesības, tostarp piešķirtos atvieglojumus un citus valsts un pašvaldību institūciju noteiktos labumus.

Grozījumu ietvaros plānots piemērot trīs likumus, kas risinātu individuālā taisnīguma nodrošināšanu: “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju”, “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem”, “Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu: .

Papildu informācija

Pēc viedokļu apmaiņas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas 14. aprīļa sēdē Tieslietu ministrija izveidoja darba grupu, lai atrastu labākos risinājumus sarežģītajiem vēsturiskā taisnīguma atjaunošanas jautājumiem, uz kuriem uzmanību vērsa Valsts prezidents Egils Levits savā paziņojumā šī gada 25. martā. Arī Jānis Bordāns izteica atbalstu Valsts prezidenta aicinājumam Saeimai likumdošanas procesā rast risinājumus, kas paredz vienkāršus un saprotamus kritērijus, atbilstoši kuriem noteiktu nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu. Darba grupā iesaistījās Valsts prezidenta kanceleja, Saeimas Juridiskais birojs, Augstākā tiesa un Ģenerālprokuratūra, Aizsardzības ministrija, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kā arī Saeimas deputāti, vēsturnieki un represēto sabiedriskās organizācijas.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
opozicionārs Skolnieciņš
18. Jūnijs 2021 / 22:16
0
ATBILDĒT
Ir aizvadīta skumju un sēru diena - Latvijas Republikas okupācijas diena. Vakardien, 17. jūnijā, apritēja šī notikuma 81. gadadiena. Pirms 81. gada Padomju Krievijas Strādnieku un Zemnieku Sarkanā Armija pretlikumīgi iebruka manā Tēvzemē. Šāds nosaukums šai reideru un marodieru bandai bija no 1918. gada 15. janvāra līdz 1946. gada februārim, līdz to pārdēvēja par Padomju Armiju. Šajā dienā Latvijas Republikas valdība krita, un kontroli pār manu Tēvzemi kopā ar Sarkano Armiju pārņēma PSRS sūtniecība Rīgā. Latviešu nacionālā valdība tika iznīcināta. Latvieši tika salauzti. Iesākās baiļu un šausmu laikmets, tas ilga nedaudz vairāk kā pusgadsimtu. Paldies Dieviem, šis baiļu un šausmu laikmets ir beidzies. Latvieši ir brīvi, un Latvija ir atguvusi savu neatkarību. Sentēvu Dievi ir palīdzējuši mūsu tautai. Latvju Dievi ir svētījuši mūsu valsti un tautu. Diemžēl mūsdienās Krievijas Federācija kā Padomju Sociālistisko Republiku Savienības mantiniece nav nožēlojusi savu vainu un atvainojusies latviešu tautai. Tā vietā Krievija Latvijas teritorijā uztur sev lojālu 5. kolonnu, kas joprojām apdraud Latvijas un latviešu tautas nākotni. Mūsdienu Krievijā valda lielkrievu šovinisms – militārais un pareizticīgo baznīcas kults. Tādi Krievijas Federācijas TV kanāli kā Soyuz (TV kanāla Soyuz mājaslapa: tv-soyuz.ru), Telekanal Spas (TV kanāla Spas mājaslapa: spastv.ru), Telekanal Zvezda (TV kanāla Zvezda mājaslapa: tvzvezda.ru) un Pobeda International (TV kanāla Pobeda mājaslapa: pobeda.tv) vairo lielkrievu šovinismu Krievijas sabiedrībā. Šie Kremļa propagandas rupori kultivē lielkrievu šovinismu un grauj kritisko domāšanu. Tie sēj neiecietību un naidu. Šādi pašreizējais Krievijas režīms skalo smadzenes savas valsts un kaimiņzemju iedzīvotājiem. Par nelaimi, mūsdienu Krievija nav paudusi nožēlu par izdarīto. Diktators Vladimirs Putins un viņa kabatas partija “Vienotā Krievija” turpina pārrakstīt vēsturi sev tīkamā gaumē. Atliek vien lūgt Sentēvu Dievus, lai mūsu tauta būtu spēcīga un drosmīga. Atliek vien lūgt Latvju Dievus, lai šie traģiskie notikumi nekad neatkārtotos.
Ar cieņu pret Tēvzemi, Latvijas patriots Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Latvju Dievi mūžam viedi.
#Latvija #LatvijasRepublika #latviešu #latviskums #latvietība #ticība #lūgšanas #LatvjuDievuSvētība #brīvība #pagāni #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #Māra-VeļuMāte #Māra-ZemesMāte #patriotsSkolnieciņš
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties