24. Janvāris 2022 18:28
Jaunumi
Prokurors iesniedz kasācijas protestu tā dēvētās Digitālās televīzijas krimināllietā
3

11. janvārī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurors iesniedza kasācijas protestu par apelācijas instances tiesas 2021. gada 12. jūlijā pieņemto attaisnojošo spriedumu krimināllietā par virszemes digitālās televīzijas ieviešanas projektu 2002.–2003. gadā un tā ietvaros AS “Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs” (DLRTC) noslēgto līgumu ar kompāniju “Kempmayer Media Limited”. 2022. gada 22. janvārī prokurors iesniedza arī šī protesta papildinājumus.

Protests tika iesniegts, jo, iepazīstoties ar apelācijas instances tiesas spriedumu, tika konstatēts, ka tiesa nepareizi izpratusi un piemērojusi Krimināllikuma Vispārīgās un Sevišķās daļas normas, kā arī tiesa pieļāvusi būtiskus Kriminālprocesa likuma normu pārkāpumus pierādījumu vērtēšanā, kas novedis pie nepamatota un nelikumīga tiesas sprieduma.

Apelācijas instances tiesa nav vērtējusi virkni valsts apsūdzības un arī pirmās instances tiesas norādītos pierādījumus un nav arī motivēti tos noraidījusi. Turklāt pierādījumi vērtēti tendenciozi, selektīvi un fragmentāri. Pierādījumi vērtēti arī  virspusēji un neatbilstoši to saturam. Tiesa arī nekritiski vadījusies no pašu apsūdzēto deklaratīvām liecībām, nepamatoti piedodot tām lielāku nozīmi un ticamību, nekā pārējiem pierādījumiem.

Tas novedis pie apelācijas instances tiesas absolūti kļūdainiem un pierādījumiem neatbilstošiem secinājumiem par lietu pamatjautājumos, proti, ka apsūdzētie 2002. gada 14. novembrī, slēdzot līgumu ar “Kempmayer Media Limited”, nav vēlējušies prettiesiski un nepamatoti iegūt DLRTC mantu un nav arī šajā nolūkā izmantojuši viltu, ka apsūdzētie ir rīkojušies DLRTC interesēs, ka līgums bijis DLRTC izdevīgs un nav bijis mākslīgi sadārdzināts un ka apsūdzēto darbības nav radījušas kaitējumu.

Valsts apsūdzības ieskatā, apelācijas instances tiesas pieļautie likuma pārkāpumi dod pamatu apelācijas instances tiesas spriedumu atcelt pilnībā un nodot lietu jaunai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesai.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Juris
25. Janvāris 2022 / 09:34
0
ATBILDĒT
ļoti labi, žēl, ka tik ilgi tiesu sistēma nevar tikt skaidrība.
A.L
25. Janvāris 2022 / 08:45
2
ATBILDĒT
Prokurora argumenti par “mākslīgi sadārdzinātu” “DLRTC neizdevīgu” līgumu skan kā no Baķkas Lukašenko rokasgrāmatas. Var vēl pārņemt Baltrievijā plaši lietoto jēdzienu “nepamatota starpniecība”. Lūdzu, nav par ko.

Aiz savas muļķības un nekompetences valsts protams nu nekādīgi nevar noslēgt sev neizdevīgu līgumu, vienmēr kāds cits vainīgs. Es kā privātpersona laikam arī rakstīšu iesniegumus prokuratūrai, lai ierosina krimināllietas pret tiem neliešiem, kuri man iesmērē preces par dārgāku cenu, nekā es varētu nopirkt pie konkurentiem vai vispār izveidot savām rokām.
Juris > A.L
25. Janvāris 2022 / 09:37
0
ATBILDĒT
sabiedrībai nav jānodrošina, lai "zagļi"var baudīt uz sabiedrības rēķina dzīvi. Uz valsts rēķina visi gudri.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties