12. Septembris 2022 12:59
Jaunumi
Daugavpilī aizvadīts jau 7. starptautiskais seminārs tiesnešiem par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību
Eunas Jo Minas vadītajā diskusijā, savu valstu tiesu praksi intelektuālā īpašuma jautājumos ilustrēja tiesneši – Inga Krigena-Jurkāne (Latvija), Kai Hārmanda (Igaunija) un Kolins Birss (Lielbritānija)

Septembra sākumā Daugavpilī norisinājās seminārs tiesnešiem par aktuāliem jautājumiem intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jomā. To jau 7. gadu rīko Patentu valde sadarbībā ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO) un Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroju (EUIPO).

Seminārā piedalījās vairāk nekā 60 dalībnieku. Pamatā Latvijas tiesneši un viņu kolēģi no Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Lielbritānijas, kā arī Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes,  Patentu valdes,  Tieslietu un Kultūras ministriju, WIPO un EUIPO pārstāvji, lektori, rīkotāji.

Atklājot semināru, Patentu valdes direktors Agris Batalauskis atzīmēja: „Šis seminārs ir lieliska iespēja uzklausīt starptautiski atzītus Intelektuālā īpašuma tiesību jomas ekspertus, iepazīt kolēģu pieredzi, diskutēt. Esam ļoti gandarīti par tiesnešu atsaucību un gatavību iedziļināties šajos sarežģītajos jautājumos. Lai droši pieņemtu jaunos izaicinājumus, ir vajadzīgi profesionāli instrumenti, proti, zināšanas

Esam liecinieki tam, kā  jaunās tehnoloģijas maina ekonomisko vidi. Ciešāka kļūst reālās un virtuālās pasaules mijiedarbība. Spēja reaģēt uz straujajām pārmaiņām ir nopietns izaicinājums tiesu un intelektuālā īpašuma jomas profesionāļiem.”

WIPO Tieslietu institūta Intelektuālā īpašuma un inovāciju ekosistēmas direktore Eun-Joo Min pateicās Patentu valdei par šāda semināra rīkošanu uzsverot, ka Intelektuālā īpašuma lietu pārvaldība tiesās Eiropas valstīs atšķiras. Šāds seminārs sniedz nenovērtējamu iespēju iepazīt atšķirīgas pieredzes, pieejas un rast labākos risinājumus intelektuālā īpašumā aizsardzībai.

Intelektuālā īpašuma tiesību eksperti no Vācijas, Lielbritānijas, Igaunijas, Spānijas, Polijas un Latvijas savās prezentācijās analizēja konkrētus piemērus no dažādu valstu un ES tiesu jaunākās prakses intelektuālā īpašuma tiesību jomā. Vērtēja gadījumus, kuros patentiem nepieciešami papildu aizsardzības sertifikāti, īpaši farmācijas, medicīnas un veterinārijas jomās. Latvijas Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte sniedza ieskatu padomes jaunākajos un nozīmīgākajos lēmumos.

Vairāku runātāju paustais apliecināja to, cik saistīta ir digitālo tehnoloģiju attīstība un intelektuālais īpašums. Gan iezīmējot jautājumus, ko rada metaverss vide, proti, vai uz virtuālās vides produktiem un pakalpojumiem attiecas esošā likuma un klasifikācijas sistēmas nodrošinātā aizsardzība? Gan vērtējot autortiesību un mākslīgā intelekta mijiedarbību.

Semināra dalībnieki piedalījās arī divās apaļā galda diskusijās par intelektuālā īpašuma lietu pārvaldību tiesā un salīdzināja dažādu valstu praksi, izskatot lietas par aizsargāta satura nelegālu kopēšanu vai izmantošanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties